Interview Gyman Reeb over het Lucia Marthas

Een dag op Lucia Marthas met Gyman Reeb: ‘‘Ik wil zo breed mogelijk worden opgeleid’’

Het Lucia Marthas Institute Of Performing Arts leidt ieder jaar tientallen jonge talenten op tot podiumkunstenaars binnen de uitvoerende kunsten. Hoewel het zwaartepunt op dans ligt, krijgen studenten ook les in acteren en zang. Hoe is het eigenlijk om naar deze school te gaan? En hoe ziet een typische dag eruit? Wij zochten het voor je uit en zijn op pad gegaan met Gyman Reeb, een tweedejaars hbo-student van de opleiding. Hij vertelde ons alles over zijn ervaringen, ambities en dromen.

Gyman’s eerste kennismaking met dans

“Ik werd voor de eerste keer geïntroduceerd met dans toen ik op 6-jarige leeftijd naar de musical Tarzan ging,’’ vertelt Gyman. ‘‘De acrobatische bewegingen en choreografieën in die musical vond ik zo geweldig en ik wist meteen dat ik dat ook wilde doen.” Gyman zat op dat moment al op turnen, waar hij een goede basis voor dans had opgebouwd. Door een blessure ging hij minder trainen, maar daardoor is hij wel begonnen met dansen.

Billy Elliot

“Toen ik twaalf jaar oud was kwam er een auditieoproep voor de musical Billy Elliot. Daar had ik toen auditie voor gedaan met de gedachte dat het een goede start kon zijn voor het dansen. Tijdens die auditie had je drie rondes en als je daar doorheen zou komen mocht je naar de Billy schools. Dit is een soort opleiding waar je training krijgt in dans, zang en acteren. Ik kwam door de rondes heen en mocht toen de opleiding doen die je voorbereidde op de hoofdrol, maar op dat moment kreeg ik net de baard in de keel waardoor ik helaas moest stoppen.” Dat betekende gelukkig niet het einde van Gyman’s droom om van dansen zijn beroep te maken.

Gyman 2
Foto van EZME

De vooropleiding

“Nadat Billy Elliot niet doorging kreeg ik het advies om auditie te doen voor de vooropleiding van het Lucia Marthas. Dit is een opleiding waar je voor de helft van de dag normale lessen hebt en de andere helft gaat dansen. Ik was eerst aangenomen voor de weekendklas. Daar kreeg je toen les op de vrijdagvond en de hele zaterdag, maar toen kwam er nog een plekje vrij in de zogeheten dansklas. Ik zou toen eigenlijk naar de middelbare gaan, maar gelukkig kon ik de switch nog maken en ben ik de vooropleiding gaan volgen.’’

‘‘Toen ik net begon met de opleiding overviel alles me een beetje. Ik vond alles nog heel spannend aangezien ik in een nieuwe omgeving was en niemand kende.” Gyman vertelt dat dit hem juist nog meer gemotiveerd heeft om hard te werken. Tijdens de Billy schools had hij al heel wat technieklessen gehad zoals ballet en acrobatiek, maar bij de vooropleiding kon hij die nog meer ontwikkelen.

Gyman 3
Foto van Eye-D Studio’s

Ochtendroutine

Gyman woonde eerst nog in Amersfoort, waardoor hij iedere ochtend al om kwart voor zes moest opstaan. “Nu ik in Amsterdam woon kan ik gelukkig iets later opstaan. Ik ben niet van het snoozen, dus als mijn wekker gaat kom ik ook meteen mijn bed uit. Meestal maak ik dan meteen ontbijt en broodjes voor de dag en kijk ik iets van een YouTube filmpje voor ik dan naar school fiets. Ik hou er wel van om me aan die ochtendroutine te houden elke dag. Zo hoef ik namelijk nooit te stressen. En nu ik in Amsterdam woon hoef ik maar tien minuten te fietsen om op school te komen.”


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Wat zit er standaard in je tas?

“Ik heb altijd mijn laptop in mijn tas zitten. Ook op dagen dat ik hem niet per se nodig heb. Je weet namelijk nooit of er toch een opdracht wordt gegeven waar je toch je laptop voor nodig hebt. Daarnaast heb ik ook altijd een pakje kaarten mee. Door de inspanning van de lessen is het fijn om in het tussenuur iets te doen om je te ontspannen. De rest van mijn spullen liggen allemaal in mijn kluisjes. Zo hoef ik ze niet elke dag in mijn tas te doen.”

HBO

“Toen ik klaar was met de vooropleiding wist ik meteen dat ik naar het HBO wilde gaan van Lucia Marthas. De grootste reden hiervoor is dat Lucia Marthas een hele brede opleidingen hebben en ik wil mij niet specificeren op één ding. Ik wilde zo breed mogelijk opgeleid worden.” Gyman doet een dubbele opleiding, namelijk HBO-Bachelor Dans en HBO-Bachelor Docent Dans. Hierdoor wordt hij opgeleid tot zowel uitvoerend danser als dansdocent.

PTMD

Op Lucia Marthas word je niet alleen getraind op dansgebied, maar leer je ook acteren en zingen. “Zang was voor mij erg spannend en nieuw toen ik aan de opleiding begon. Ik vond musicals altijd wel leuk en ik wilde daar ook graag naartoe werken, maar ik had niet het idee dat mijn zang al zover was. Maar sinds ik zanglessen heb, krijg ik ook meer zelfvertrouwen en heb ik het gevoel dat ik in het half uurtje dat ik les heb al heel veel heb bereikt. Door corona mogen we niet meer met elkaar zingen, dus krijg ik mijn zanglessen online via teams.”

Zangles

“Waar ik soms nog wel eens moeite mee heb is het presteren onder druk. Zeker bij een belangrijk optreden sta ik van tevoren helemaal te shaken. Het idee dat wat je daar op het podium zet definitief is, kan de zenuwen erg opwekken. Meestal neem ik dan een momentje voor mezelf om even te ademen of nog iets door te nemen, zodat ik er helemaal voor kan gaan.”
Tap

Veel verschillende vakken

Doordat Gyman eigenlijk twee opleidingen doet, heeft hij lange dagen met veel lessen. “Ik heb natuurlijk de dansvakken, zoals ballet, jazz, musical theatre en tap. Ballet is een van de belangrijkste vakken en dit hebben we dan ook drie keer in de week. Maar door de opleiding Docent Dans heb ik ook vakken als psychologie en mens en bewegingskunde. Dit maakt het heel gevarieerd waardoor de opleiding leuk blijft.”

Toekomst

“Het liefst wil ik mij dus niet specificeren op één ding. Als ik mijn toekomst voor mij zie, zie ik mezelf van alles en nog wat doen. Daarom zou ik het bijvoorbeeld leuk vinden om de ene keer in een musical te spelen of binnen het commerciële werkveld. Maar mijn grootste doel is toch wel dans en acrobatiek combineren, zoals bij Cirque du soleil, dat is toch wel écht een droom. En gelukkig leidt deze opleiding hier mij ook voor op.’’

Wil je meer van Gyman zien? Check dan zijn socials @gymanreeb

Meer inspiratie