Jan Kooijman Dans met mij NPO

Jan Kooijman in een nieuwe vierdelige serie op NPO 2: Dans met mij

Vanaf 4 april zoekt voormalig danser en acteur Jan Kooijman de nieuwe generatie dansers en choreografen op, in de nieuwe vierdelige serie van NPO. Wat is hun achtergrond? Wat zijn hun drijfveren? En waar staan ze nu in hun carrière? Hij vraagt ze om speciaal voor het programma een choreografie te maken waarin die vragen zichtbaar zijn.

Breakdance en hedendaagse dans

De eerste aflevering is gericht op de invloed van breakdance op de hedendaagse dans. Jan gaat langs bij Shailesh Bahoran, een veelgevraagd danser en choreograaf. Hij is afkomstig uit de urban dansscene, maar werkt nu als freelancer bij veel gezelschappen. De dansers die hij kent van de straat neemt hij mee het theater in. Ook zie je de jonge danser en maker Justin de Jager. Hij begon met dansen op straat, maar volgde ook een dansopleiding. Hij specialiseert zich in ‘threading’, een poëtische vorm van breakdance.


 

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


De danser als individu

In aflevering twee staat de danser als individu centraal. Het werk van Conny Janssen kenmerkt zich door het uitdiepen van karakters op het podium. De jonge Romee van de Meent ziet in haar haar grote voorbeeld. In haar eigen choreografieën speelt ze met mannelijke en vrouwelijke karakters.

Roots in Turkijke en de Antillen

Jan zoekt in aflevering drie Rutkay Özpinar en Junadry Leocaria op. Allebei geboren en getogen in Nederland, maar hun roots liggen in Turkije en de Antillen. Zowel bij Özpinar als Leocaria speelt hun afkomst een steeds belangrijkere rol in hun werk.

Imperfectie 

De laatste aflevering gaat over imperfectie. De tijd dat alleen witte dansers met perfecte lijven het danspodium konden betreden, lijkt voorbij. Jan ontmoet Sedrig Verwoert, een halfblinde, queer danser en choreograaf die onlangs zijn entree maakte als young creative bij het Nationale Ballet en Redouan Ait Chitt, beter bekend als Redo. Deze explosieve breakdancer mist verschillende ledematen. Dat zat hem niet in de weg om professionele carrière als danser en choreograaf op te bouwen.

De uitzendingen zijn vanaf 4 april vier zondagen te zien op NPO 2 om 17.45.

Nog meer dans
In april is er veel over dans te zien bij de NTR:
- Hans van Manen; van oud naar jong Over Het Nationale Ballet in coronatijd - 4 april om 19.25 uur op NPO 2 en aansluitend balletten op NPO 2 extra. 
- Podium Dans – elke zaterdag in april een nieuwe, extra lange aflevering op NPO 2 extra
- Dansfilms -en documentaires, waaronder Lady in Black en De Wereld van Wubbe - elke zondag in april op NPO 2 extra
- Het Danshuis, rondgang langs zes verschillende danshuizen in Nederland - vanaf zondag 18 april op NPO 2 extra

Meer inspiratie