Ginny Pauw over haar passie voor dans: ‘‘Elke vrije minuut ben ik aan het dansen.’’
De 29-jarige Ginny Pauw is professioneel danseres, docent en choreograaf. Ze heeft onder andere gedanst voor de tv-programma's Dance Dance Dance en The Voice of Holland, en daarnaast heeft ze vele ambities. Door de coronacrisis is haar leven er iets anders uit gaan zien, maar dat weerhoudt haar er niet van om haar dromen te blijven volgen.
Passie voor dans
Op 6-jarige leeftijd begon Ginny met dansen. Ze nam lessen in showdance en streetdance. “Ik weet daar zelf weinig meer van, maar mijn ouders vertelden mij dat ik thuis altijd aan het dansen was en showtjes aan het geven was aan familie en visite. Omdat zij zagen dat ik dansen zo leuk vond, zette ze mij toen ik 6 jaar was op mijn eerste dansles.”
Later maakte ze kennis met hiphop en dat werd meteen haar nieuwe passie. Ze ging binnen de verschillende stijlen van hiphop meer en meer trainen. “Ik kwam erachter dat er nog veel meer was dan iedere week danslessen te volgen bij dezelfde dansschool, vanaf dat moment ging ik eigenlijk heel Nederland door.” Ginny reisde door Nederland om workshops en lessen te volgen van verschillende nationale en internationale docenten en choreografen. Op haar 14e begon ze met lesgeven en vanaf jonge leeftijd was ze dus al op verschillende manieren bezig met haar passie. “Hoe ouder ik werd, hoe meer ik erachter kwam dat dans echt mijn passie was. Elke vrije minuut die ik had, was ik aan het dansen, zowel thuis als in de dansstudio.”
Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement.
Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.
Middelbare school
Ginny wist dat ze iets met dans wilde, maar vroeg zich op jonge leeftijd af of dat überhaupt wel kon: met dans je geld verdienen. “Ik wist van mezelf dat ik eigenlijk het liefste gewoon wilde dansen. Als het aan mij ligt, dans ik het liefst elke dag.” Tijdens haar middelbare school bleef ze veel lessen geven en volgen. Ze wist niet zo goed welke kant ze op moest gaan na het behalen van haar middelbareschooldiploma, dus nam ze een tussenjaar.
Netwerken en connecties
In haar tussenjaar volgde ze veel trainingen in binnen- en buitenland. Daarnaast voerde ze vele gesprekken met mensen die al in het werkveld zaten. Ze twijfelde over een dansopleiding, omdat ze daar zeker de voordelen van zag. Door de gesprekken over haar persoonlijke doelen met mensen die al in het werkveld zaten, kwam ze erachter dat een dansopleiding volgen niet noodzakelijk was voor de kant die ze op wilde gaan. Ondanks dat ze wist dat ze niet per sé een dansopleiding nodig had, wilde ze wel graag een ander soort opleiding doen. Ze ging pedagogische wetenschappen studeren en verkoos tegelijkertijd dans als haar prioriteit, zodat ze na haar studie alsnog als professioneel danser aan de slag kon gaan. Mocht dat niet lukken, dan had ze haar studie nog als plan B. Tijdens haar opleiding werkte ze aan haar eigen netwerk, trainde ze dagelijks en na haar studie ging ze fulltime als uitvoerend danser en dansdocent aan de slag. Ze heeft veel gehad aan de lessen en trainingen die ze in de loop der jaren heeft gevolgd: “Er zijn veel choreografen die mij hebben geholpen in mijn ontwikkeling als danser.”
Professioneel danseres
Tot aan corona heeft Ginny veel verschillende klussen gedaan. “Ik heb heel wat toffe dingen mogen doen, als uitvoerend danseres, als docent en ook als choreograaf. Ik ben ontzettend blij met alle kansen die ik heb mogen krijgen.”
Eén van de hoogtepunten uit haar carrière was het werk als danseres bij het tv-programma Dance Dance Dance. Toen ze auditie ging doen, was er nog niet veel bekend over het programma, alleen dat het groots zou worden. Ze kwam terecht in een groep talentvolle dansers, wat veel heeft bijgedragen aan haar vaardigheden als danser. “Ik dacht meteen: ik ga hier zoveel leren! De groep dansers en choreografen motiveerde mij echt om het uiterste uit mezelf als danseres te halen.” Gedurende het dansprogramma kwam er iedere week een kinderdroom van haar uit. Ze trainde bijvoorbeeld met de choreograaf van Beyoncé, Jaquel Knight, en danste de originele choreografie van Thriller. Daarna werd ze opnieuw benaderd om mee te doen aan de drie volgende seizoenen.
Charity workshops
Ginny had altijd al het idee om zelf een evenement te organiseren waarin dans centraal stond, maar had geen idee hoe dat er verder uit zou moeten zien. In 2013 overleed een dierbare aan kanker wat haar deed beseffen dat het leven veel te kort is en dat ze meer wilde doen van hetgeen waar ze blij van werd. Ze ging workshops organiseren, waarbij de gehele opbrengst naar het goede doel zou gaan. “Ik wilde dat we met z’n allen onze passie voor dansen zouden delen en tegelijkertijd iets moois zouden kunnen doen voor een ander. Zodat het op die dag niet zou draaien om werk, geld verdienen of jezelf bewijzen voor bijvoorbeeld de organisatie of de choreografen. Het gaat echt om het plezier hebben samen tijdens dans en ondertussen iets kunnen doen voor anderen die het minder goed getroffen hebben.”
Ze was zo brutaal om de choreografen te vragen om vrijwillig workshops te geven, zodat iedereen er met dezelfde instelling stond. Ze had 20 choreografen gevraagd en boven verwachting wilden ze allemaal meewerken. Hierdoor werd het een groter evenement dan ze eigenlijk had verwacht, maar het was meteen een geslaagde en succesvolle editie. “De Charity workshops voelen echt een beetje als mijn kindje, het eerste wat ik vanuit mezelf heb opgezet.” Ginny vond het zonde om dit bij een eenmalig evenement te houden. Nu organiseert ze ieder jaar Charity workshops om geld in te zamelen voor verschillende goede doelen.
Coaching programma’s
Totdat de coronacrisis begon werkte Ginny full time, maar door de crisis kwam de uitvoerende danswereld stil te liggen. Ze ging meteen op zoek naar nieuwe mogelijkheden binnen de geldende maatregelen. Eerder had ze nog nooit stilgestaan bij het idee om zelf te gaan coachen, wel kreeg ze af en toe de vraag of ze tips of adviezen kon geven aan dansers: “Ik heb het altijd leuk gevonden om dansers te helpen en ze een duwtje in de juiste richting te kunnen geven.” Door de coronacrisis is ze gaan brainstormen met een vriendin over hoe ze toch met dans bezig kon blijven, daar kwam het idee van online coaching uit.
Vanuit haar eigen ervaring heeft Ginny verschillende coaching programma’s samengesteld, die aansluiten bij de verschillende fases waar jij je als danser in kunt bevinden. Zo is er The Jump, voor de beginfase van een professionele danscarrière, The Next Step, voor mensen die al met één voet in de danswereld staan en zoekende zijn naar opdrachten en connecties. Als laatste is er nog The Work, voor mensen die al aan het werk zijn en echt het uiterste uit hun danscarrière willen halen.
Door haar programma’s heeft ze veel nieuwe dansers online ontmoet. “Daar heb ik ondertussen ook al veel leuke, gezellige, maar vooral ambitieuze dansers mee leren kennen. Dus dat is extra leuk in een tijd zoals dit, waarin je weinig mensen in real life kunt en mag zien”.
Ambities voor de toekomst
Net voor corona had Ginny de stap genomen om een enkeltje te kopen naar Londen, ze wilde daar graag haar danscarrière voortzetten. “In Londen zijn er net iets meer mogelijkheden voor grote shows met grote artiesten en tours.”
Eenmaal in Londen zag de toekomst er heel goed uit, maar toen kwam corona en lag alles ‘on hold’. Ze wil als uitvoerend danser graag een wereldtour doen: “De wereld over reizen met hetgeen wat ik het allerliefste doe, is toch wel mijn grote droom.” Voorlopig combineert ze haar coaching programma’s met andere klussen in Nederland en ondertussen richt ze haar pijlen nog op Londen. Zodra de grenzen weer open zijn, gaat ze daar vol voor.
Er staan veel choreografen en artiesten op haar lijstje om mee samen te mogen werken, maar Ginny’s ultieme droomdoel is Beyoncé. “Dat lijkt me een geweldige artiest om mee te mogen werken. Haar shows zijn fantastisch en als dat ooit zou kunnen dan zou er zeker een grote droom van mij uitkomen.”
Meer weten over Ginny en haar coaching programma’s? Kijk op haar website, Instagram of stuur haar een berichtje of mailtje als je meer wilt weten. De individuele programma’s kunnen op ieder moment worden gestart, voor de groepsprogramma’s kun je het beste haar Instagram in de gaten houden.