Home » Reportage
Tips om je energielevel op peil te houden

Hoe houd je als danser je energielevel op peil?

Voel je je in een stressvolle periode vaak futloos, of ben je zo vermoeid dat je je niet goed kunt concentreren tijdens de dansles of repetitie? Dan is het goed om te gaan kijken naar je voeding, mentale gesteldheid en je slaapritme. Om een burn-out te voorkomen kun je met wat aanpassingen aan je levensstijl ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen. Wij geven je 4 tips om je energielevel op peil te brengen en te houden.

1. Gezonde voeding

Voeding kan helpen om je lichaam energie te geven, maar voeding kan je lichaam ook energie kosten. Daarom is het belangrijk om in kaart te brengen of je genoeg van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn veel mensen met een vitaminen- of mineralentekort, dit kan ervoor zorgen dat je je futloos voelt. Kijk daarom eerst welke vitamines en mineralen je ongeveer binnenkrijgt, en vul dan vervolgens aan waar nodig. Het aanvullen kan je doen door gevarieerder te eten en vitamines bij te slikken. Hou met het nemen van supplementen wel rekening met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. 


 

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


2. Maak je hoofd leeg

Dansers zijn voornamelijk fysiek bezig, maar er komt ook mentaal veel bij kijken. Naast de dingen die je buiten de repetities of danslessen nog te doen hebt, ben je ook constant bezig met het verwerken van prikkels. Stress vraagt veel energie, daarom heb je de meeste energie als je ontspannen bent. Je kunt je beter focussen en vaak heb je daardoor ook positievere gedachtes. Dans kan helpen om bepaalde gedachtes te verwerken of los te laten, maar kijk of je ook af en toe op een andere manier je hoofd leeg kan maken als je merkt dat je veel stress ervaart. Schrijf bijvoorbeeld de gedachtes van je af en zet de dingen die je nog moet doen in je telefoon of op papier.  

3. Zorg voor een efficiënt slaapritme

Gemiddeld genomen kan je het beste tussen de 7 en 9 uur per nacht slapen. Daarnaast is ook de kwaliteit van je slaap belangrijk. Hoe dieper je slaapt, hoe sneller je uitrust. Om te zorgen dat je snel in diepe slaap komt kun je de volgende dingen doen:

- Creëer de juiste slaapomgeving: donker, stil, rond de 16 graden.
- Zorg voor slaap rituelen voor je gaat slapen, zoals: het dimmen van de lichten, rustig worden, geen alcohol of cafeïne, geen stress, geen tv.
- Een duidelijk ritme: het beste kun je iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaan.

4. Geen energiedrankjes

Het lijkt de ideale oplossing: je hebt weinig energie dus je neemt een energiedrankje en voelt je meteen weer fit. Dat effect is alleen vaak van korte duur, de kans is namelijk groot dat je je na een tijdje nog futlozer voelt dan daarvoor. Met name de energiedrankjes met suiker zorgen voor een grote hoeveelheid glucose in je bloedsuiker. Door deze piek in je bloedsuiker wordt er steeds insuline aangemaakt, dit vraagt van je lichaam veel energie. Hou het daarom vooral bij water en de bovenstaande tips om je energielevel op peil te houden.

Bronnen: 

Energiekevrouwenacademie, gezondheidsnet, sochicken

Meer inspiratie