Home » Review
Pauwendans, Amaluna © Cirque du Soleil

In 'Amaluna' danst elegantie met kracht

Nadia Tan

Gezien op 25 maart – Naast de Amsterdam ArenA.

Amaluna is Cirque du Soleil op en top! Regisseuse Diane Paulus (New York, 1966) combineert circus met dans en zang. Ditmaal wilde Paulus een show maken met de vrouw in de hoofdrol, die vrouwen als helden toont. Kracht en elegantie spatten in de fantasiewereld van Amaluna van het podium af.

Deze 33ste productie van Cirque du Soleil neemt het publiek mee naar het mysterieuze eiland Amaluna, geregeerd door godinnen en hun koningin. Na een storm spoelt een groep jonge mannen aan. Dit is het begin van een liefdesverhaal tussen de dochter van de koningin en een jongeman, waarbij hun liefde op de proef wordt gesteld. ‘Amaluna’ is een samensmelting van de woorden ‘ama’, dat in veel talen ‘moeder’ betekent, en ‘luna’, wat ‘maan’ betekent. Vanwege het thema ‘vrouw’ bestaat de cast uit overwegend vrouwen, terwijl normaalgesproken mannen in de meerderheid zijn.

'Icarian games', Amaluna © Cirque du Soleil

Dans versmelt kracht en elegantie

De circusacts zijn dansant, sierlijk en krachtig. Zo houdt de maangodin (Marie Michelle Fabel, Canada) met één hand een hoepel vast die via een draad de lucht in wordt getrokken. Krachtig bungelt ze onder de hoepel terwijl ze elegant één been naar achteren strekt, zoals ook in klassiek ballet is te zien. Gracieusheid op en top! Ook draait ze sierlijk om de hoepel heen van de ene naar een andere houding. De lichtblauwe catsuit met glitters maakt de scène magisch.

Maangodin, Amaluna © Cirque du Soleil

Elegantie is ook te zien in de dans van de pauwengodin (Zhang Jianan, China). De pauwendans is een eeuwenoude dans van de Dai-minderheid uit het zuidwesten van China. Eerder had ik deze danssoort op youtube (zie video hieronder) gezien en was erg onder de indruk van de gracieusheid. Nu klopt mijn hart sneller terwijl ik deze dans in het echt zie. Jianan draagt een lange wijde witte jurk en heeft een kroontje op haar hoofd. Als een witte pauw schokt de dansers haar armen op en neer als de vleugels van de siervogel. Even later maakt Jianan een pauwenkop van haar hand door haar wijsvinger op haar duim te leggen. De resterende vingers steken omhoog als het pauwenkroontje. De verfijndheid doet mij wegsmelten.

Sprookjeswereld onthult zich op Amaluna

Terwijl de pauwengodin trots haar dans uitvoert, dalen vier palen aan draden naar beneden. Aan elke zogenoemde suspended pole hangt een acrobate in een paarse catsuit. Als apen klemmen de dames hun voeten krachtig tegen de paal. Dit is een groep bewoners van Amaluna. Om de beurt dalen en stijgen de palen terwijl de acrobates op de kop hangen of erin klimmen. Dit geeft een magisch effect.

'1000 arms & sticks', Amaluna © Cirque du Soleil

Een sprookjeswereld ontvouwt zich op het podium. Het doet denken aan de fantasiewereld van de film Avatar. Zwartgele hagedissen en rode amazones passeren de revue. Continu zit ik kaarsrecht op het puntje op mijn stoel. Nauwelijks wil ik met mijn ogen knipperen om niets te missen. De combinatie van kracht en elegantie maakt de show adembenemend en magisch. Woorden komen me tekort. Ik wil meer. Een aanrader voor Cirque-du-Soleil-fans!

Amaluna is nog tot en met 1 mei in Amsterdam te zien. Ga voor kaarten naar de website van Cirque du Soleil.

Meer inspiratie