Cirque du Soleil kiest voor Broadway met de nieuwe show Paramour

Het woord ‘circus’ is het eerste waar je aan denkt bij het Cirque du Soleil. Maar niet lang meer, want vanaf april 2016 maakt ’s werelds grootste circusbedrijf de stap naar een vaste Broadwayshow. In de show, die Paramour heet, zal zang en dans naast circus een grote rol spelen. Het Cirque du Soleil maakt met deze voorstelling duidelijk de keuze om het circusleven dichter naar het theater te brengen.

Aan Paramour zullen 38 artiesten meewerken, waarvan ongeveer de helft van het Cirque du Soleil afkomstig is. De andere helft bestaat uit musicalacteurs. De show zal dan ook door middel van zang, dans en technologie een  verhaal vertellen. Daarnaast zal circusacrobatiek uiteraard een grote rol spelen. Het vernieuwende aspect  van deze Cirque-productie is dat het zal draaien om het verhaal, zoals dit ook in musicals gebeurt. Paramour draait om de liefdesperikelen tussen een filmregisseur, een jonge actrice en een componist in het Hollywood van de jaren ’30 en ’40.

Paramour is geen Broadwaymusical

Toch is de show absoluut geen Broadwaymuscial, zo benadrukt Scott Zeiger, die de theaterafdeling van het Cirque du Soleil in New York leidt. “Paramour zal niet dezelfde hoeveelheid dialoog en muziek bevatten als een traditionele Broadwaymusical, maar zal zeker een verhaal hebben als basis, en een emotionele uitwerking waarvan we hopen dat die gelijk zal zijn aan elke andere Broadwaymusical.”

Het Cirque heeft geleerd van haar flop Banana Shpeel

Het Cirque maakt duidelijk de keuze om het circusleven dichter naar het theater te brengen. Het bedrijf gaat ook meewerken aan een  televisie-uitzending van de musical The Wiz, waarin circusacrobatiek een belangrijke rol zal spelen.  Geheel zonder risico is deze keus niet, want in 2010 flopte de Cirque- show Banana Shpeel nog, waarin ook een poging werd gedaan om een verhaal in de cirusacts aan te brengen. Deze show flopte volledig, omdat het publiek een acrobatisch spektakel verwachtte. In plaats daarvan kreeg het een aantal aan elkaar geknoopte circusacts met een los verhaaltje ertussendoor.  Directeur het Cirque du Soleil Daniel La Marre zegt echter geleerd te hebben van deze ervaring en die fout niet nog eens te maken.

Het Cirque du Soleil is een enorm bedrijf dat momenteel achttien verschillende shows heeft lopen. Acht van deze shows zijn vaste shows die in Las Vegas draaien. Het Cirque du Soleil richt zich met Paramour nu ook op New York.