Home » Review
 ID van Cirque Èloize, het spektakelcircus uit Canada rockt Amsterdam Carré

ID van Cirque Èloize, een multidimensionaal meesterwerk van wereldklasse

Patricia van Gerven

Op 25 juni 2015 vond in het in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam de première plaats van ID van Cirque Èloize, het spektakelcircus uit Canada rockt Amsterdam. Al meer dan 1 miljoen mensen in drieëntwintig verschillende landen hebben deze veelvuldig met prijzen bekroonde bloedstollende show gezien. Negentig minuten barstend vol ongelooflijk knap uitgebalanceerde topacrobatiek, urban dance, moderne circus acts en hightech video projecties. ID is adembenemend en sensationeel. Met een vleugje West Side Story.

Regisseur Jeannot Painchaud

Jeannot Painchaud is de regisseur en medeoprichter van Cirque Èloize. In 1984 verliet hij zijn geboorteplaats op de Magdalena eilanden om op reis te gaan. Tijdens een tussenstop zag hij de eerste show van Cirque du Soleil. Dat fascineerde hem zo dat hij enkele maanden daarna een studie begon aan de National Circus School in Montreal. Het was liefde op het eerste gezicht.

Painchaud is van mening dat ‘risico’ de kern van elke goede act is. Als toeschouwers hun adem inhouden ben je geslaagd. Dat Jeannot weet waar hij over praat, wordt duidelijk als je naar zijn cv kijkt. Naast vele medailles en andere prestigieuze prijzen staat ook de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Turijn in 2006 vermeld.

ID van Cirque Èloize

ID speelt zich af in het hart van een grote stad. In het centrum is een openbare plaats waar men kan ontsnappen aan anonimiteit, en hun identiteit kan laten zien. Vijftien internationale topartiesten tonen dertien circusdisciplines, met als aanvulling urban dance. ID is een mix van verschillende culturen en multidisciplinariteit.

Straatgeluiden als startsein van ID

Het mooiste theater van Nederland, Carré vult zich. Op de achtergrond klinken herkenbare straatgeluiden; sirenes, mensen en het verkeer. Na een korte waarschuwing voor strobe-lights gaat het doek open. Er heerst stilte in de zaal. De straatgeluiden komen tot leven en ik val midden in het drukke stadsleven waarin plotselinge en even zo vluchtige ontmoetingen ontstaan. Het leven raast door.

 ID van Cirque Èloize, het spektakelcircus uit Canada rockt Amsterdam Carré

Dan staat de tijd stil en er ontstaat een duet tussen een man en vrouw. Terwijl de dansers in real time dansen, bewegen de achtergrond dansers in slow motion. Een fraai contrast dat mij een vreemd besef van tijd geeft. Vervolgens zit ik door een ongelooflijk acrobatische hand-to-hand balanceer act, welke vloeiend over gaat in een Chinese Pole act, op het puntje van mijn stoel. Wat ik hier zie is ronduit ijzingwekkend. Ik zit op het puntje van mijn stoel, als alles maar goed gaat.

Een bouwplaats vol ID actie

Het geweld barst los op de bouwplaats. Drilboren worden springstokken en worden aangevuld met power stelten, een soort springschoenen. Ik weet niet wat ik zie en waar ik kijken moet, overal gebeurd wat en ik wil niets missen.

Ik val van de ene in de andere verbazing. Een man speelt nonchalant met een balletje. Dit groeit uit tot een weergaloze jongleer act van acht ongelooflijke effectballen. De video projecties op het decor passen zich aan en ook daarop stuiteren de ballen voort. In de hoogte kronkelt een artieste door een hoepel. Je vraagt je af hoe het mogelijk is. Op duizelingwekkende hoogte, ongezekerd zo vrij te bewegen alsof het niets is. Het is ronduit fabelachtig.

Cirque Èloize mixt beats met poëzie

De beats worden opgevoerd, de clans dagen elkaar uit en er ontstaat een robe-skip-battle. Wat klein begint eindigt in touwtje springen in zijn allernieuwste versie. Ik heb nooit geweten dat je op een fiets ook kon touwtje springen. Waarschuwing voor de kinderen: Doe dit thuis niet na.

 ID van Cirque Èloize, het spektakelcircus uit Canada rockt Amsterdam Carré

De artiesten gaan regelmatig de zaal in met als hoogtepunt het verkiezen van de ‘gelukkige’. Een meneer uit het publiek betreedt het podium en krijgt aanwijzingen. Nietsvermoedend gaat hij liggen. Muziek kondigt aan dat er iets spannends gaat gebeuren. Een trailbiker springt op allerlei manieren over het lichaam van de man. Het publiek leeft mee en is muisstil. Ik ben blij dat ik niet de verkozenen ben. Een slangenmens doet de rust wederkeren, lieflijk en bijzonder daagt ze een jongen uit vanaf haar blok en verdwijnt in een gat in de muur.

Cirque Èloize rockt Amsterdam

De absolute top act van de avond is de trampoline wand. Ik geloof mijn ogen niet. Er gebeuren dingen waarvan ik niet wist dat ze ooit mogelijk zouden zijn. Een flitsend en swingend staaltje vliegwerk waarbij het risico enorm hoog ligt. Op een relatief klein oppervlak vallen, vliegen en springen de artiesten naar beneden om vervolgens te eindigen in een waanzinnige pose. Dit is centimeter werk, een botsing ligt op de loer. Zinderend, absurd en absoluut enerverend. Nog nooit eerder heb ik zoiets gezien. Vanaf dit moment is Carré zijn dak kwijt; de zaal barst los, gejoel, gefluit, gegil, applaus een uitbarsting van geluiden en emoties, dit is zo weergaloos gaaf.

Formidastisch

Een nieuw fenomeen verdient een nieuw woord. Fantastisch is niet genoeg en formidabel is niet toereikend; samen formidastisch en dat is het zeker! De sfeer is dan bij Cirque Èloize geheel anders dan bij een reguliere dansvoorstelling. Hier wordt het publiek opgejut en uitgedaagd om energie terug te geven en zich te laten horen. De gepassioneerde jonge artiesten leven voor de show en dat is duidelijk voelbaar want ze nemen veel risico’s. De show is gemaakt voor algemeen publiek en is vrij van taalbarrière. ID is bij uitstek een super geschikte familievoorstelling voor jong en oud.

ID van Cirque Èloize is van 24 juni tot en met 19 juli 2015 te zien in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Bekijk hier de speellijst.

 ID van Cirque Èloize, het spektakelcircus uit Canada rockt Amsterdam Carré