Home » Review

Holiday on Ice gelooft in wereldliefde

Nadia Tan

Believe – Holiday on Ice
Gezien op: 23 maart 2017 in Jaarbeurs Utrecht. Nog te zien tot en met 2 april 2017 in Utrecht en van 13 tot en met 16 april in Rotterdam. Speellijst: holidayonice.nl

Een spektakel met een maatschappelijk randje. Dat is kunstschaatsdansvoorstelling Believe van Holiday on Ice. Het ijsentertainmentconcept vertelt voor het eerst een verhaal van begin tot eind. Regisseur en choreograaf Christopher Dean (Verenigd Koninkrijk) brengt met Believe entertainment vol kunstschaatsen, dans, (lucht)acrobatiek en visuele effecten.

In Believe ontvouwt zich een verboden liefde tussen Antonio (Andrew Buchanan, Canada)  en Clarissa (Robin Johnstone, Canada). Beide komen uit twee totaal verschillende werelden. In tegenstelling tot de tragedie Romeo & Julia van William Shakespeare, loopt deze schaatsversie goed af. Overigens zijn Buchanan en Johnstone niet alleen in Believe geliefden, naast de ijsbaan zijn ze zelfs getrouwd.

Holiday on Ice verbluft met kunstschaatshoogstandjes

Lichteffecten op het ijs betoveren mij tijdens de twee-uur-durende dansvoorstelling. Eerst kleurt het bevoren water donkergroen en schuifelen witte sterren over de dansvloer. In een andere dans is het ijs donkerblauw met turquoise vlekken. Daarnaast schittert het decor afwisselend in alle kleuren van de regenboog. Ook knipperen de vele verschillende kostuumledlampjes ritmisch op de muziek. Verschillende patronen als kerstboomverlichting en hartjes wisselen elkaar af.

Tijdens de show liften kunstschaatsers hun partner op één arm hoog de lucht in. Draaien, sprongen, hoge benen, sierlijke armen en swingende heupen. Het is er allemaal. Holiday on Ice werkt altijd samen met kunstschaatsers die op Olympisch niveau hebben geschitterd. Dat was te zien. Zelf is de choreograaf viervoudig wereldkampioen kunstschaatsen. Hij won samen met zijn danspartner Jayne Torvill goud op de Olympische Winterspelen in 1984 in Sarajevo.

Verrassing in Believe: stoelenschaatsdans

In Believe overdondert de stoelenschaatsdans me. Stoelendansen zijn mij bekend, maar niet die met ijzers ondergebonden. Zes kunstschaatsers zitten op kuipstoelen op het ijs. Met hun schaatsen trekken ze zich met stoel en al vooruit. Verrassend is als alle dansers elkaars handen vastpakken en een lijn vormen. Antonio hangt met zijn zetel aan het eind van deze sliert mannen. De kunstschaatsers slingeren als één lichaam Antonio op zijn zitmeubel van rechts naar links over de ijsdansvloer. Antonio glijdt met een noodgang op de kant af. Terwijl ik mijn hart vasthoud, botst hij bijna tegen de rand aan. De schaatser springt van zijn kuipstoel en gebaart naar het publiek dat alles goed gaat. Poe, dat ging nog maar net goed! Het is duidelijk dat de mannen uit de bovenwereld Antonio niet accepteren.

De verliefde danser geef echter niet op. Hij schaatst opnieuw het bevroren water op om het vertrouwen van de bovenwereld te winnen. Antonio ziet het als een uitdaging en blijft proberen. Het zet me aan het denken. Deed de wereld ook maar haar best om moeite in elkaar te steken in plaats van elkaar af te schieten.

Believe als metafoor voor leven

Met sensatie snijdt Dean met Believe een maatschappelijk thema aan. De dansvoorstelling is een metafoor voor het leven. Zo vertelt de choreograaf op een filmpje op de site van Holiday on Ice. Conflicten nemen in de huidige maatschappij de overhand. Dean gelooft dat uiteindelijk de liefde overwint. Hopelijk heeft hij gelijk en gaan de verschillende groeperingen in deze wereld elkaar liefdevol omarmen.

Trailer Believe - Holiday on Ice