Home » Review
Plan B, bron: Compagnie 111

‘Plan B’ tart de zwaartekracht

Nadia Tan

Gezien op 1 maart – Stadsschouwburg Utrecht.

Zwaartekracht krijgt ineens een andere betekenis in voorstelling Plan B van Compagnie 111. Artistiek leider Aurélien Bory (Frankrijk, 1972) brengt hierin dans, acrobatiek, theater en jongleren samen tot een nieuw inventief concept. Vallen is niet meer vanzelfsprekend en in de lucht blijven hangen is heel gemakkelijk.

Een man komt vanachter een muur geleidelijk omhoog, alsof hij op een lift staat. Deze wand is zo groot als een half podium. Hellend naar achteren, vormt het obstakel een glijbaan. Dan klimt de man over de muur. Als de acrobaat gaat liggen, glijdt hij supertraag naar beneden. Dit komt door de wrijving van zijn pak en zijn handen met de muur. Halverwege maakt de acrobaat een zijwaartse salto en roetsjt naar beneden. Dan volgen nog drie mannen. Iedereen glijdt meerdere keren. De ene keer gaat dat snel, later uiterst langzaam. Afhankelijk van hoeveel wrijving de dansers met de wand veroorzaken.

Bory brengt hilarische vlucht

Op de muur is een raster als ramen geprojecteerd. Achter de muur zijn cijfers te zien. Ik ben benieuwd naar het verhaal hierachter. Waarom glijden deze acrobaten naar beneden? Waarom dragen de mannen een net pak? Hebben ze die lucratieve deal met dat foute bedrijf niet moeten maken en zijn ze daarom op de vlucht? Zijn ze via een raam naar buiten geklommen en proberen ze ongezien te verdwijnen? Zo ziet het er wel uit. Met strakgespannen lichamen glijden ze tegen de muur naar beneden. Is dat Plan B, stiekem de benen nemen?

Bory wilde een manier vinden om de gravitatiewet van Newton te tarten. Zo leunen de mannen schouder aan schouder onderaan tegen de schuine muur. Als de meest linker man een duw geeft aan degene naast hem, valt iedereen als dominostenen om. Door de wrijving met de muur gaat dit vertraagd. Op een ander moment rent een man op de drie anderen af, waarop alle acrobaten omhoog springen en op de muur blijven plakken. Wat een geweldige vondsten van Bory! Op deze manier krijgt zwaartekracht ineens een andere betekenis. Geamuseerd kijk ik toe hoe vier kantoornerds klungelig langs de muren van hun miljoenenwerkgever vluchten. Aan het gelach van het publiek te horen, is dat hilarisch.

Plan B maakt onmogelijke mogelijk

Normaalgesproken is op het podium niet te ontsnappen aan de wetten van mechanica. Liep in dansvoorstelling Azimut een man met zijn voeten op het plafond, in Plan B gooit de ene man met alle gemak een ander omhoog. Gaat in het normale leven vallen snel, in Plan B gaat dit vertraagd. Is het normaal gesproken onmogelijk om in de lucht te blijven hangen, in Plan B is het te zien. En dat komt allemaal door de vondst van de schuine of zelfs liggende muur.

Voor de speellijst, zie: www.cie111.com.