Werelddans

Werelddans behoort tot de cultuur van een bepaald volk, een bepaalde streek of land.
Daar vallen alle dansen onder die vanuit het Westen als ‘exotisch’ worden gezien, bijvoorbeeld: flamenco (Spanje), tango (Argentinië), salsa (Cuba), Balkan- en Roma (zigeuner)dansen (Oost-Europa), kathak, bharata natyam (India), Balinese dansen (Indonesië), Aboriginaldansen (Australië), butôh (Japan), Afrikaanse dans, enzovoort.

Wanneer je in het Westen een willekeurig dansgeschiedenisboek openslaat kan je uitgebreid lezen over het ontstaan, de geschiedenis en kenmerken van de belangrijkste westerse (theater-) dansen. Daarnaast zijn er natuurlijk veel meer danssoorten, zowel westerse als niet-westerse danstradities. Er zijn danssoorten die al duizenden jaren oud zijn, zoals de Indiase tempeldans of Japanse hofdans. Ook Afrika en Zuid-Amerika kennen een eeuwenoude danstraditie. Elke werelddans heeft zijn eigen oorsprong en functie; bij een tempeldans is die functie en oorsprong anders dan bij een flamenco of een regendans. Er zijn werelddansgroepen die voorstellingen geven. Ze vertellen een verhaal, gaan over een emotie of hebben een boodschap voor het publiek. Net zoals bij klassiek ballet, moderne dans of urban dance kennen deze dansvormen een specifieke taal, een eigen uitdrukkingsvorm en unieke danstechniek. 

Kenmerken Werelddans

  • beïnvloed door klimaat, geografische ligging en religie
  • specifieke bewegingen, kleding/kostuum en muziek behorende bij culturele herkomst
  • specifieke groepsopstellingen zoals kring, rij
  • gemeenschapsdans (groepsdans) gericht op het samen dansen: een sociale functie
  • aparte vrouwen- en mannenrollen
  • sterke relatie tussen de dans en de muziek.
Rituele dansen van Bali. Foto: Walther Tjon Pian Gi
Nieuws - 1 mei 2018

Walther Tjon Pian Gi wil ons de wonderbaarlijke wereld van Balinese heilige en rituele dansen leren kennen met foto’s over een periode van bijna 40 jaar.

Foto Tim Gouw via Unsplash
Reportage - 8 jan 2017

De echte dansliefhebber zal tijdens geen vakantie geen kans laten liggen om lekker te dansen. Bij deze reisbestemmingen staat muziek en dans centraal.

Danser is spagaat SIVO © Garko van der Helm
Nieuws - 2 dec 2016

Het bestuur van het werelddans- en muziekfestival SIVO heeft de knoop doorgehakt. Er komt in 2017 geen nieuwe editie van het festival. Daarmee komt er een (voorlopig) einde aan een 32-jarige traditie.

3Lab: Dance Around The World. © Jan Kooijman
Nieuws - 21 nov 2016

Er wordt een volledig seizoen ontwikkeld van Dance Around the World. Dat maakte Jan Kooijman zaterdag 19 november 2016 bekend, in de eerste uitzending van Naar bed met Irene.

 dansgroep SIVO 2016
Nieuws - 9 nov 2016

Als het aan de organisatoren ligt komt er in 2017 een nieuwe editie van het Werelddans- en muziekfestival SIVO. Inclusief een paar verhuizingen en verschuivingen. Eindelijk een positief geluid na eerdere berichtgeving over de tegenvallende 32e editie. 

Nieuws - 29 sep 2016

"Het bestuur van het Wereld Dans en Muziekfestival SIVO in Odoorn ziet geen mogelijkheden om het festival in de huidige vorm voort te zetten." Dat is de pijnlijke conclusie na het tegenvallende festival van dit jaar.

3Lab: Dance Around The World. © Jan Kooijman
Nieuws - 24 aug 2016

Dans verbindt mensen en culturen. In het culturele reisprogramma Dance Around The World gaan goede vrienden Jan Kooijman en Ish Ait Hamou op zoek naar dans in verschillende culturen. In het bijzonder het verhaal achter de dans. 

Foto: Guido Veltmaat - SIVO Festival
Nieuws - 16 dec 2015

De afgelopen jaren kampte het werelddans- en muziekfestival SIVO met tegenvallende inkomsten. Om financieel gezond te blijven, presenteert SIVO daarom een nieuw plan om de financiën op orde te houden.

Bron: Barcelona Dance Award 2016
Nieuws - 15 okt 2015

Barcelona is niet alleen de stad van Gaudí, maar ook van de grootste en belangrijkste danswedstrijd voor amateurs in Europa. Van 24 tot en met 28 maart 2016 vindt hier de Barcelona Dance Award 2016 plaats.

Bron: Nova College Haarlem - Alex Ismailov
Reportage - 14 okt 2015

Ik ben Alex Ismailov, ik ben 20 jaar en ik zit nu in het 2e jaar van de dansopleiding van het Nova College Haarlem. Het eerste jaar heb ik opnieuw gedaan, want ik wilde graag de 3-jarige artiestenopleiding doen.

Pagina's

Abonneren op Werelddans