Jan Kooijman

Jan Kooijman is acteur, danser en choreograaf. Hij danste bij Het Scapino Ballet, heeft geacteerd in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden, zit in de jury van So You Think You Can Dance en Everybody Dance Now. Ook was hij te zien in films als Verliefd op Ibiza en Verliefd op Cuba.

Biografie Jan Kooijman

Jan Kooijman is geboren op 14 april 1981 in Rotterdam en begon na het behalen van zijn havo diploma voor muziek en dans een opleiding aan de dansacademie van Rotterdam. Vanaf 2002 is Jan ook verbonden aan deze school als gastdocent en gastchoreograaf.

Oorspronkelijk wilde Kooijman helemaal geen danser worden, maar wilde hij liever volleyballen. Helaas was er geen team in zijn woonomgeving en zette zijn moeder hem op dansles. De eerste dansvoorstelling die hij zag en hem inspireerde was Kathleen van choreograaf Ed Wubbe. Hij vond het zo’n rauw stuk met macho’s en individuen dat Jan besloot: "Als ik ooit danser word, dan bij een moderne groep als Scapino." Jan maakte deze droom vervolgens waar en wordt er in 2000 als vaste kracht wordt aangenomen.

In de zomer van 1999 wint Jan als student een aanmoedigingsbeurs van het Danserfonds ’79. Door de bijbehorende geldprijs kon hij een studiereis naar New York maken om lessen te volgen bij diverse dansinstellingen. Na afronding van zijn dansstudie vond hij werk bij dansgezelschap Introdans in Arnhem. Hij staat in één jaar op 200 podia. Hij werkte dat ene jaar met vele bekende choreografen als Jiri Kylian, Conny Janssen en Hans van Manen.

Jan Kooijman bij Scapino Ballet Rotterdam

In juli 2000 wordt Jan uit 500 auditanten gekozen als vaste danser voor het Scapino Ballet. Hij blijft bij Scapino tot 2009 en geeft veel optredens in binnen- en buitenland onder leiding van choreografen als Ed Wubbe, Itzik Galili, Hans Tuerlings en Marco Goecke. Bij Scapino Ballet Rotterdam vervult Kooijman ook een rol binnen het educatieprogramma van het dansgezelschap. Hij geeft regelmatig inleidingen voorafgaande aan voorstellingen en ontvangt groepen scholieren. Daarmee wordt geprobeerd de drempel te verlagen voor mensen die naar abstracte moderne dans willen gaan. Het omslagpunt komt in 2004, toen Kooijman met Scapino de dansfilm Embracing Time opnam. Zijn liefde voor acteren ontstaat.

Jan Kooijman op TV

Als Kooijman eind 2008 wordt gevraagd te auditeren voor Goede Tijden Slechte Tijden betekent dat per 1 februari 2009 het definitieve einde van zijn werk als Scapinodanser. Kooijman maakt vanaf februari 2009 tot maart 2012 deel uit van de vaste cast in deze
RTL4-serie. Begin maart 2012 komt zijn personage, Danny de Jong, op dramatische wijze aan zijn eind.

Naast GTST is Kooijman ook in andere televisieprogramma’s te zien. Zijn dansachtergrond komt hem daarbij regelmatig goed van pas, zoals in de danstalentenjacht So You Think You Can Dance. Vanaf 2009 is hij jurylid in deze door RTL5 live uitgezonden dansshow. Kooijman is ook jurlid bij Everybody Dance Now.

Jan Kooijman amabassadeur dance4life

In november 2010 wordt Kooijman onbezoldigd ambassadeur bij dance4life. Deze non-profit organisatie inspireert jongeren om de verspreiding van hiv en aids terug te dringen.

Lees meer op de website van Jan Kooijman.

Jan en Igone
Nieuws - 14 sep 2021

Jan en Igone gaan samen in gesprek met bijzondere mensen uit de danswereld. Wat is hun achtergrond en waar staan ze in hun carrière?

Reportage - 4 aug 2021

De twee leerden elkaar kennen toen ze bij het Scapino Ballet dansten. Meestal blijft ze liever uit de schijnwerpers, maar soms maakt ze een uitzondering.

Piece of My Heart
Nieuws - 14 jul 2021

Het verhaal gaat over de vriendschap tussen Irma en Olga en speelt zich af in de ambitieuze danswereld van het ballet in de losbandige jaren 70.

Jan Kooijman Dans met mij NPO
Nieuws - 22 mrt 2021

Danser en acteur Jan Kooijman zoekt de nieuwe generatie dansers en choreografen op in de vierdelige serie over hun drijfveren en carrière.

Igone de Jongh en Jan Kooijman
Reportage - 9 sep 2020

Juist in tijden van corona is het belangrijker dan ooit om de rijkdom en waarde van de Nederlandse dans te tonen aan een zo groot mogelijk publiek.

Jan Kooijman maakt online interviewserie over dansen op 1,5 meter
Nieuws - 21 mei 2020

Voormalig danser Jan Kooijman spreekt Igone de Jongh, Ed Wubbe, Floris Bosveld, Conny Janssen, Alida Dors en Lucia Marthas over dansen op 1,5 meter.

Dance Around The World, Colombia, Mapalé, dans, Jan Kooijman, Ish Aït Hamou
Review - 17 mrt 2018

In Dance Around The World gaan Jan Kooijman en en Ish Aït Hamou op zoek naar typische culturele dansen van verschillende landen over de wereld.

Opnames ‘Dance Around The World’ uitgesteld
Nieuws - 24 jan 2017

De opnames voor het nieuwe dansprogramma Dance Around The World  worden tijdelijk stilgelegd. Tijdens de eerste stop voor het culturele reisprogramma, heeft presentator Jan Kooijman een knieblessure opgelopen. Op advies van de dokter houdt Kooijman komende tijd rust.

3Lab: Dance Around The World. © Jan Kooijman
Nieuws - 21 nov 2016

Er wordt een volledig seizoen ontwikkeld van Dance Around the World. Dat maakte Jan Kooijman zaterdag 19 november 2016 bekend, in de eerste uitzending van Naar bed met Irene.

David Middendorp
Nieuws - 19 aug 2015

Blue Technology gaat op 18 september in première. Dit is de nieuwste dansvoorstelling van choreograaf David Middendorp.

Pagina's

Abonneren op Jan Kooijman