Home » Review
Dance Around The World, Colombia, Mapalé, dans, Jan Kooijman, Ish Aït Hamou

Dance Around The World biedt dans, cultuur en een vleugje humor

Dance Around The World, NPO 3
Amber Droog

Heb je ooit Jan Kooijman half naakt in een geel rieten rokje zien dansen? Ik ook niet… tot het culturele reisprogramma Dance Around The World voorbijkwam! Deze documentaire achtige serie met een vleugje humor biedt een uniek kijkje bij verschillende culturen, met daarbij nieuwe danssoorten die zélfs ik als dansliefhebber nog nooit heb gezien.

Op reis zonder voorbereiding

In Dance Around The World gaan goede vrienden Jan Kooijman (acteur, presentator, (ex)danser) en Ish Aït Hamou (ex)danser en choreograaf) op zoek naar typische culturele dansen van verschillende landen over de wereld. In de eerste aflevering reizen Kooijman en Ait Hamou af naar Colombia. Niet om een Colombiaanse dans te leren, maar een van oorsprong Afrikaanse slavendans: de Mapalé. Vlak voor vertrek ontvangen zij de bestemming en krijgen zij een video waarin een specifieke dansstijl te zien is. Dit om ervoor te zorgen dat ze geen enkele voorbereiding kunnen treffen op wat komen gaat.  

In gesprek met de lokale bevolking

Aangekomen in Colombia gaan zij op pad en komen in gesprek met de lokale bevolking, die Kooijman en Hamou vertellen over de Colombiaanse cultuur en de verwante Mapalé dans. Deze ontmoetingen ogen soms ietwat geregisseerd, voornamelijk omdat zij als spontaan worden neergezet terwijl het oogt als een afgesproken samenkomst.  Desalniettemin schetsen deze ontmoetingen met diverse locals een uitgebreide context. Dance Around The World biedt dan ook niet eenzijdig het beeld van een dansstijl en wat daarbij komt kijken, maar de hele geschiedenis en cultuur eromheen.

De Mapalé

De Mapalé is een energieke dans vol sterke bewegingen, met veel schudden en shaken waarbij de rivaliteit tussen man en vrouw wordt neergezet in beweging. Inspiratie voor de Mapalé dans is de mapalé vis. Dit is terug te zien in het kostuums, geel/oranje zoals de vis, en in de bewegingsvocabulaire. Zo danst de man als de vis buiten het water: opspringend en laag bij de vloer. De bewegingen van het water zie je terug in de dans van de vrouw: golvend, schuddend en doorgaand. Kooijman en Hamou gaan samen met een lokale danser in training om publiekelijk op te treden met deze mapalé dans.

Persoonlijke beleving en humoristische momenten

Dance Around The World biedt naast informatie ook een stukje persoonlijke beleving van Kooijman en Hamou, wat leidt tot humoristische momenten. Zo zegt Ish na het zien van de Mapalé dans: ‘’Ik zet mijn joker in!’’ En roept Kooijman na het vangen van een krab in plaats van de mapalé vis: ‘’Vanavond sopa del krabstick.’’ De spontaniteit en het vermakelijke karakter van dit duo maakt dat Dance Around The World lekker wegkijkt en naast puur informatief ook een stukje (dans)beleving en amusement meegeeft aan de kijker.

Dance Around The World

Na een proefuitzending van Dance Around The World in augustus 2016, nu wekelijks te zien op maandagavond, 21:25 op NPO 3.

Vind hier online de afleveringen van Dance Around The World met bonus materiaal.

 

Meer inspiratie