Alida Dors

Alida Dors. Foto door Jean van LingenAlida Dors (Amsterdam, 1977) danste al op jonge leeftijd bij verschillende danscrews. Na het afronden van haar opleiding Fiscale Economie in 1999 besloot ze zich een jaar volledig op dansen te richten, om te kijken waar haar talent haar zou brengen. Ze werd een veelgevraagde danseres en stond bij diverse grote sterren op het podium, zoals P. Diddy en Usher. Ook was ze te zien in videoclips en theater- en dansvoorstellingen.

Van danseres tot choreografe

Van danseres ontwikkelde Dors zich tot choreografe. De choreografieën van Dors kenmerken zich door maatschappelijke betrokkenheid en vertrekken altijd vanuit het hiphopvocabulaire. Haar werk bleef niet onopgemerkt: ze kreeg een internationale beurs aangeboden door de Van den Ende Foundation, ontving de Kunstfactor Award in 2008 en werd in 2009 voor twee seizoenen benoemd tot ‘artist in residence’ bij productiehuis MC. Verder werd ze in 2010 geselecteerd voor de Blind Date Tour (een serie voorstellingen met nieuwe veelbelovende theatermakers op het gebied van toneel, dans, mime en muziektheater) en nam ze deel aan het project Choreoroam van Dansateliers Rotterdam.

Alida Dors bij dansgezelschap Korzo

Momenteel werkt Alida Dors als choreograaf bij Korzo. In 2012 maakte ze hier het succesvolle werk Living Apart and Together, dat wederom werd geselecteerd voor de serie Blind Date. Ook maakte ze voor de opening van het nieuwe Korzo Theater de choreografie Or fall for anything.

Hiernaast is Dors artistiek leider van de door haar opgerichte hiphopbeweging Solid Ground Movement. Jongeren krijgen hier de kans om hun danstechnieken verder te ontwikkelen of mee te doen in voorstellingen. Ook geeft Alida Dors aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten les in dancefusion.

Alida Dors wint Prijs Nederlandse Dansdagen

In oktober 2012 won Alida Dors de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een talentvolle maker en heeft als doel jonge makers te ondersteunen in hun ontwikkeling en cultureel ondernemerschap.

Beeld door Jean van Lingen

Jan Kooijman maakt online interviewserie over dansen op 1,5 meter
Nieuws - 21 mei 2020

Voormalig danser Jan Kooijman spreekt Igone de Jongh, Ed Wubbe, Floris Bosveld, Conny Janssen, Alida Dors en Lucia Marthas over dansen op 1,5 meter.

Hofesh Shechter. Beeld Podium Dans
Nieuws - 15 okt 2018

Vanaf maandag 15 oktober is de derde reeks te zien van Podium Dans: het wekelijkse dansprogramma van de NTR op NPO 2 extra.

Cover Dans Magazine 1 van 2018
Blog - 13 feb 2018

Alida Dors staat onverwacht voor de neus van onze hoofdredacteur, Joost Groeneboer. Zij legt hem in 10 minuten de bedoeling uit van project Fix it.

Built for it, BackBone/Alido Dors
Nieuws - 28 jan 2016

BackBone/Alida Dors heeft met mc Typhoon een markante stap gezet op het gebied van diversiteit. Daarom is 'Built for it' een genomineerde op de shortlist voor de Aanmoedigingsprijs Culturele Diversiteit 2015. Stemmen kan tot 7 februari 2016.

Bron: Stadsschouwburg Amsterdam - Julidans
Nieuws - 11 nov 2015

De danssector in Amsterdam slaat de handen ineen met het gezamenlijk opgestelde plan ‘Amsterdam Dansstad 2017-2020’. Hiermee wil de sector zichzelf internationaal meer op de kaart zetten.

Nieuws - 11 jun 2015

(IN)VISIBLE is een kanappe weerspiegeling van het verloop van een opleiding Docent Dans; van jonge, nog kwetsbare eerstejaars studenten aan het begin van de avond tot aan een groep passionele vierdejaars studenten die vol overtuiging (IN)VISIBLE afsloot.

Review - 10 jun 2015

Dansvoorstelling Jubel van Danstheater AYA is confronterend, wakker schuddend en ontroerend. Alle drie de choreografieën van Cecilia Moisio, Giulio D’Anna en Alida Dors zijn met veel verve en energie gemaakt in een explosieve danstaal die blijft hangen.

Nieuws - 5 mei 2015

Hoera, Danstheater AYA wordt dit jaar 25! Dit wordt uitgebreid gevierd met onder meer een jubileumboek 25 Jaar AYA, een essay over de werkwijze van artistiek leider Wies Bloemen en de dansvoorstelling 'Jubel' geïnspireerd op het rijke oevre van AYA.

Nieuws - 14 okt 2014

De Nederlandse Dansdagen zijn weer voorbij, maar gelukkig is het nog de hele maand oktober Dansmaand.

Nieuws - 10 okt 2014

Nog 5 dagen, dan gaat het nieuwe nummer van Dans Magazine in productie! Daarom 5 redenen om nu een abonnement te nemen en dit oktobernummer niet te missen.

Pagina's

Abonneren op Alida Dors