Danstheater AYA viert 25 jarig jubileum
Dit jaar viert Danstheater AYA haar 25 jarig jubileum. In dit kader heeft Wies Bloemen voor de dansvoorstelling Jubel drie jongere choreografen gevraagd om een interpretatie te maken van één van de werken uit het rijke oeuvre van 25 jaar AYA. Het startschot van dit zilveren jubileum vond in april plaats met de uitreiking van de eerste exemplaren van het Jubileumboek en het essay uitgereikt in Jeugdtheater De Krakeling. Daarna volgde een buffet en speciale galavoorstelling van de productie Eerste Keer.
Dansvoorstelling Jubel
De drie jonge choreografen die Wies heeft gevraagd voor dansvoorstelling Jubel zijn Giulio D’Anna, Cecilia Moisio en Alida Dors. Moisio heeft gekozen voor het stuk Eindtijd uit 2000. Dors stort zich op Bronsttijd uit 1996 en D’Anna neemt als uitgangspunt Harnas uit 2013. Drie korte werken van ieder 20 minuten zijn het resultaat. De choreografen werken hierbij met dansers die ooit bij AYA hebben gedanst en de muziek die hoort bij de oorspronkelijke voorstelling.
30 producties Wies Bloemen
In 1990 richtte Wies Bloemen Danstheater AYA op. Aanvankelijk maakte zij voorstellingen voor volwassenen. Toen Bronsttijd uit 1996 over seksualiteit en verliefdheid heel succesvol was onder jongeren besloot Wies zich toe te leggen op deze doelgroep. Sindsdien is zij voorstellingen gaan maken voor jongeren over onderwerpen waar ze zelf mee bezig zijn, zoals culturele identiteit, seksualiteit, groepsdruk of populariteit. Wies Bloemen maakte tot heden meer dan 30 producties specifiek voor de jongerendoelgroep.
Jubileumboek 25 Jaar AYA
In totaal maakte Wies Bloemen onder de AYA vlag circa 50 producties. Een overzicht van deze producties is terug te vinden in het jubileumboek dat begin april is verschenen. Van de allereerste voorstelling genaamd AYA tot de meest recente productie, de dansmusical Snow White & de 7 breakers van afgelopen najaar. Daarnaast bevat het boek artikelen waarin Wies Bloemen samen met anderen reflecteert op haar werk, wordt de rol van AYA in de internationale jeugddanswereld beschreven en onderzocht waarom dansen en dans kijken goed is voor jongeren.
Essay methode Wies Bloemen
Naast dit jubileumboek verschijnt in een aparte uitgave een onderzoek naar de methode van Wies Bloemen. Danswetenschapper Marieke van Delft beschrijft in 4 essays de uniciteit van de methodiek die Wies Bloemen hanteert bij het maken van haar voorstellingen.
Stuur een email naar aan info@aya.nl om het boek te bestellen. Dansvoorstelling Jubel speelt van 4 juni tot en met 20 november in de Nederlandse theaters.