Hofesh Shechter. Beeld Podium Dans

Podium Dans - wekelijks met Lucinda Childs, Hofesh Shechter, Regina van Berkel en Alida Dors

Vanaf maandag 15 oktober is de derde reeks te zien van Podium Dans: het wekelijkse dansprogramma van de NTR op NPO 2 extra waarin choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen uit Nederland aan het woord komen.

In iedere aflevering staat één gast centraal. De aanleiding is een actuele gebeurtenis in de loopbaan van de gast, maar er is ook ruimte voor verdieping en reflectie op de dans in al zijn verschillende verschijningsvormen. Interviews worden afgewisseld met archiefbeelden en fragmenten uit eerdere voorstellingen, documentaires, reportages en dansfilms gerelateerd aan de desbetreffende gast. Hierdoor ontstaat een plek waar de Nederlandse dans de ruimte krijgt die het verdient.

In de eerste 4 afleveringen zijn te zien:

Lucinda Childs – 15 oktober, 21:10 uur

Onbuigzaam. Zo bestempelt de Amerikaanse choreografe Lucinda Childs haar eigen werk. Childs geldt als een van de ‘grand old ladies’ van de Amerikaanse moderne dans en onderscheidt zich met een bewegingsstijl die volstrekt eigen is: onveranderlijk abstract, bijna mathematisch en daardoor razend moeilijk om te dansen. Childs creëerde inmiddels meerdere werken voor het Arnhemse dansgezelschap Introdans. Podium Dans zoekt haar op tijdens een van de laatste repetities van haar nieuwste stuk Petricor

Regina van Berkel - 22 oktober, 21:20 uur      

De Nederlandse Regina van Berkel was als danser lang verbonden aan ballet Frankfurt van choreograaf William Forsythe. Vanaf 2000 wijdt ze zich volledig aan de choreografie. In Duitsland maakte ze haar eerste grote werken: Memory of shape en Frozen Echo. Dit laatste werk wordt nu zeven jaar later door Introdans hernomen. Podium Dans zoekt haar een paar dagen voor de premiere op tijdens een stage rehearsal in het stadstheater in Arnhem. Onlangs is haar stuk Frozen Echo bij Introdans in premiere gegaan.

Hofesh Shechter - 29 oktober, 21:25 uur

De Israëlische dansmaker, danser en muzikant Hofesh Shechter wordt gezien als een van de spannendste choreografen van dit moment. Shechter valt op door zijn indrukwekkende dans, maar ook door de krachtige muziek die hij er zelf bij componeert. Nadat hij een tijd lang bij de wereldberoemde Batsheva Dance Company heeft gedanst en daarnaast een opleiding tot rockmuzikant volgde, richtte hij in 2008 een eigen gezelschap op in Londen. Zijn werk is rauw, dierlijk, onorthodox en explosief. En confronterend in de manier waarop hij in zijn werk maatschappelijke kwesties benadert. Zijn werk is overal ter wereld te zien en hij kreeg meerdere belangrijke dansprijzen. Podium Dans zoekt hem een week voor de premiere op tijdens de repetitie van zijn nieuwste stuk Vladimir bij Nederlands Danstheater in Den Haag.

Alida Dors - 5 november, 21:20 uur

Alida Dors is een pionier in de Nederlandse hiphopcultuur en al vanaf de jaren ‘90, toen de hiphop nog in de kinderschoenen stond, performer, docent en theatermaker. Zij is een van de founding members van de oudste Amsterdamse HipHop school, Solid Ground Movement en artistiek directeur van haar eigen organisatie Backbone. In 2012 won zij de prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht om zich als choreografe verder te ontwikkelen.

Onlangs is haar stuk The Wave in premiere gegaan tijdens het festival Afrovibes.

Uitzendingen: 29 oktober om 21.25 uur op NPO 2 extra. NPO 2 Extra is op televisie te zien via Ziggo (kanaal 222), KPN (kanaal 170) of via de website

 

Meer inspiratie