Adriaan Luteijn

Adriaan Luteijn is geboren in 1964, te ’s Heer Arendskerke in Nederland. Hij begon als danser bij Introdans, later ging hij aan de slag als choreograaf en theatermaker.

Van danser tot choreograaf

Luteijn heeft Docent Dansexpressie gestudeerd aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Later behoorde hij tot de eerste jaargang dansers van Introdans Ensemble voor de Jeugd. Hij stopte in 1998, en sindsdien werkt hij als choreograaf bij Introdans. Hij werkt onder andere mee aan de educatieve activiteiten van het dansgezelschap, genaamd: Introdans Interactie. Daarnaast onderneemt hij uiteenlopende choreografische activiteiten in binnen- en buitenland. De afgelopen jaren was hij ook nog als gastdanser te zien in verschillende producties van Introdans, onder andere: Pulcinella, Bits and Pieces en Pinokkio.

Kenmerken choreografie en beweging

Het werk van Luteijn is alles behalve standaard. Hij werkt namelijk met allerlei verschillende soorten en maten dansers, en vindt het interessant om verschillende werelden te ontdekken en samen te brengen. Zijn stijl kan het beste beschreven worden als origineel, ongewoon, theatraal, vaak met een twist, maar genoeg ruimte voor het publiek om te blijven ademen.

Luteijn heeft voor Introdans diverse werken gecreerd, waaronder Geen Zwanen Meer en Gala. Toen Hans van Manen 75 werd maakte Luteijn ter gelegenheid van zijn verjaardag Happy, Happy Birthday Baby. Hij werkte samen met kunstenaars en instellingen uit andere disciplines. Ook creëerde hij samen met regisseur Timothy de Gilde een nieuwe Giselle, een zeer succesvolle choreografie

Een van de belangrijkste onderdelen van het werken met andere doelgroepen van Luteijn is ‘De Ontmoeting’. Het is een tweejaarlijkse dansvoorstelling waarin hij samenwerkt met bijvoorbeeld dansers uit Brazilië, Zuid-Afrika en Indonesië, mensen met autisme en jongeren met een spierziekte. Zo maakte hij in het voorjaar van 2018 de productie Roze Cast met LHTB-senioren. Met die productie werd aandacht gevraagd om de positie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen in onze samenleving te verbeteren.

NPO 2 Extra maakte met de nieuwe reeks Podium Dans een aflevering over het recente werk van Adriaan Luteijn. Deze kun je bekijken via Vimeo. 

Reportage - 5 jun 2020

Vanaf juni is niet alleen dans in theaters te zien, maar ook een boel films waarin dans te zien is. Nationale en internationale films komen aan bod.

Adriaan Luteijn
Nieuws - 7 okt 2019

Adriaan Luteijn is verbonden aan Introdans, eerst als danser en daarna als choreograaf.

Podium Dans
Nieuws - 7 okt 2019

met oa Alan Lucien Øyen, Adriaan Luteijn, Marco da Silva Ferreira en de winnaar van de Zwaan

De Ontmoeting NEXT: Performing on demand. Foto Hans Gerritsen
Nieuws - 1 mei 2019

De twee werelden van dans en sport komen samen in De Ontmoeting NEXT: Performing on demand. Uitgangspunt is de routine en bewegingskunst van de atleet.

Vier verhalen en een dag. Foto Pieter Henket
Review - 15 mrt 2019 - Joanna Fox

Een ongekend sprookjesballet voor jong en oud. Dans, muziek, zang, tekst en design vloeien samen tot een originele en poëtische dansopera over vrijheid.

dans adriaan luteijn ted talk
Nieuws - 16 nov 2018

Met deze leuke TEDx Talk laat Adriaan Luteijn zien dat dans veel meer is dan ritmische lichaamsbeweging.

Premieres deze week New Moves Nationale Ballet De ontmoeting Introdans
Nieuws - 22 jun 2018

Deze week staan er weer twee premières op de bühne. New Moves van Het Nationale Ballet en De ontmoeting van Introdans.

Nieuws - 8 jan 2016

Honderdvijftig kinderen uit het speciaal onderwijs dansen een choreografie van Introdans’ choreograaf Adriaan Luteijn. Het gebeurt tijdens de tweede editie van Bal Spécial.

Interview - 22 okt 2014

Kintsukuroi is een gedanste opera van Spinvis/Erik de Jong en Saartje Van Camp. Maandenlang werkten zij hier aan, tussen alle optredens door.

Nieuws - 3 mrt 2014

Kintsukuroi is een gedanste opera, geïnspireerd op de beelden van de tsunami in Japan uit 2011. Organisatoren Spinvis, Saartje van Camp en choreograaf Adriaan Luteijn zijn voor deze voorstelling op zoek naar twee professionele mannelijke dansers om het tableau compleet te maken.

Pagina's

Abonneren op Adriaan Luteijn