Home » Reportage

Van dans in theater naar dans in films. Dit is er vanaf nu te zien!

Dans is niet alleen populair in het theater, maar ook in films zien we steeds meer dans voorbijkomen. Denk daarbij aan documentaires over dans, series en films die een danser als hoofdrol hebben. Ben jij dol op films in combinatie met dans? Dan hebben wij hier een paar aanraders die je vanaf nu kunt bekijken! 


EMA

De nieuwste dansfilm van regisseur Pablo Larraín, Ema, gaat op 18 juni in première. De filmmaker portretteert op een explosieve, maar stijlvolle manier een jonge danseres die er alles aan doet om herenigd te worden met haar zoon. Zonder al te veel spoilers, belooft dit een rollercoaster te worden aan emoties: schuld, liefde, hoop en verlangen komen samen om dit verhaal te vertellen. Alvast een voorproefje?

Introdans Thuisbioscoop

Introdans heeft ook niet stilgezeten en heeft De Introdans Thuisbioscoop geïntroduceerd. Doordat ook zij tijdens deze pandemie hun voorstellingen hebben moeten annuleren, zijn ze met een alternatief gekomen. Het gezelschap wil er doormiddel van een reeks video’s en documentaires voor zorgen dat het publiek Introdans beter leert kennen. Zo kun je een interview met Ton Wiggers, oprichter en algemeen directeur van Introdans bekijken. Ook compleet andere onderwerpen komen aan bod: dansers worden uitgedaagd als choreograaf en hoe ze samen kunnen werken met vier olympische atleten. 

Un jour Pina a demandé

Ook is augustus een spannende maand voor film en dans liefhebbers. Pina Bausch wordt via Un jour Pina a demandé… (Chantal Akerman, 1983) in de schijnwerpers gezet. In Akermans film wordt de diepe lichamelijkheid van het werk gedeeld. Zo heeft ze Bausch en haar wereldberoemde Wuppertal Tanztheatre groep gevolgd tijdens een tournee door drie steden. Akerman heeft Bausch nauwkeurig geobserveerd: hoe gaat ze te werk met haar dansers en hoe is haar dans zo baanbrekend geworden? Voorafgaand is de korte film Tanz für eine Frau te zien samen met een inleiding van Helen Westerik over feminisme en dans. 

 

Meer inspiratie