Home » Review
Twee dansers uit de voorstelling ICOON van Introdans

ICOON van Introdans: een bijzondere hommage aan Lucinda Childs

Joanna Fox

Afgelopen vrijdag 14 februari was Dans Magazine bij de première van ICOON. De nieuwe voorstelling van Introdans is een eerbetoon aan de choreografe Lucinda Childs. De ‘grand lady’ van Minimal Dance viert binnenkort namelijk haar 80ste verjaardag. Introdans heeft een speciale band met Childs en trakteert het danspubliek op een aantal van haar werken. Het Gelders Orkest begeleidt de eerste vijf voorstellingen onder leiding van bevlogen dirigent Ryan Bancroft. 

Lucinda Childs

Childs begon haar danscarrière in 1963 als jongste deelneemster bij het Judson Dance Theatre in New York. In 1973 richt Childs haar eigen dansgezelschap op. Haar optreden in de opera Einstein on the Beach (1976) en de samenwerking met Robert Wilson en componist Philip Glass, betekent Childs’ definitieve doorbraak. 

Minimal Dance

De jongste creatie van Childs voor Introdans is het prachtige Petricor (2018) op muziek van Ludovico Einaudi. Petricor is de geur die vrijkomt wanneer regen op droge grond valt. De choreografie is een samensmelting tussen: dans, muziek, bewegend beeld, licht, kleur en de donkere of frisse geur van aarde na regen. 

Childs gaat intuïtief te werk. Toch zijn haar choreografieën diepgeworteld in de structuur van de muziek. De relatief eenvoudige bewegingen hebben veel vaart. De repetitieve danspatronen met minimale verschuivingen zijn juist complex. Dat vraagt van de Introdansers veel uithoudings- en concentratievermogen. 

The Chairman Dances

In The Chairman Dances (1993) wordt de hoge concentratie heel even doorbroken. In deze episode uit de opera Nixon in China, verschijnt danseres Yulanne de Groot BAM! - met een jazzy pose. En BAM! - met een extraverte glimlach. De Groot danst hier de goed gecaste rol van Madame Mao die onuitgenodigd op een receptie verschijnt. De Introdansers en dirigent laten zich niet afleiden. 
 
ICOON heeft een hypnotiserende werking terwijl de dynamiek van het danspodium afspat en uit de orkestbak komt. Met opvallende mooi licht,- decor, en kostuumdesign van Dominique Drillot. Deze bijzondere hommage aan Lucinda Childs met vijf van haar meesterwerken is een belevenis die je niet mag missen. 

Twee dansers uit de voorstelling ICOON van Introdans

ICOON bestaat verder uit Canto Ostinato (2015) op muziek van Simeon ter Holt, Kilar (2013) op muziek van Wojciech Kilar. Het ballet Concerto (1993) is op muziek van Henryk Mikolaj Górecki. Voor speeldata en tickets ga naar www.Introdans.nl 

 

Meer weten over wat er nu in de theaters is? Lees dan ons artikel 7 voorstellingen die je niet mag missen de komende maanden

Meer inspiratie