Twee dansers uit de voorstelling KIEM van Conny Janssen

7 voorstellingen die je niet mag missen de komende maanden

We zijn al halverwege het dansseizoen van 2019 – 2020, maar de komende maanden is er nog heel wat moois aan dans te zien. Wil je nog een avondje naar het theater en echt iets bijzonders bijwonen? Hier is een overzicht van zeven voorstellingen die je niet mag missen: van grote producties tot kleine zaalvoorstellingen.

1. KIEM - Conny Janssen Danst 

'In de prachtig vloeiende duetten schittert als altijd Janssens vermogen om warme emotionaliteit naar inventieve dans te vertalen.' – NRC.

Choreografe Conny Janssen heeft zich laten inspireren door ouderdom, jeugd en de kwetsbaarheid van het leven tijdens alle levensfases. KIEM is een voorstelling over het gevecht dat je aan moet gaan om te kunnen ontsnappen aan dat wat je tegenhoudt. Het gaat over het verlangen om met nieuwe energie ongekende mogelijkheden te omarmen. 

De Volkskrant geeft KIEM vier sterren en ook de Trouw en Theaterkrant hebben de voorstelling goed ontvangen. Deze voorstelling over veerkracht, levensdrift en vitaliteit is nog t/m 15 maart bezoeken.

2. ICOON – Introdans

Met relatief simpele ballet- en atletische bewegingen, de meest complexe meesterwerken creëren. Lucinda Childs is een grote naam binnen de moderne dans. Met haar unieke bewegingstaal en haar abstracte, bijna mathematische benadering, is Childs één van de grondleggers van de ‘minimal dance’. Juni dit jaar wordt ze 80 en daarom geeft Introdans een eerbetoon aan deze bijzondere choreografe. ICOON is een voorstelling met een aantal van de mooiste werken uit het oeuvre van Childs. De voorstelling gaat op Valentijnsdag in première en is te zien t/m 27 mei.

Vier dansers uit de voorstelling ICOON van Introdans

3. GRIMM – ISH Dance Collective & The Junior Company

Na het succes van 2018 is GRIMM opnieuw in de theaters. Mocht je de voorstelling de vorige keer gemist hebben, dan heb je nu de kans om het resultaat van deze gouden samenwerking tussen de choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris te kunnen aanschouwen. Hiphop ontmoet ballet, en samen vormen ze een eigen nieuwe stijl waarin ze elkaar aanvullen. Het verhaal is een mash-up van verschillende sprookjes, leuk voor jong én oud. GRIMM gaat 15 april in première en is nog t/m 7 juni te zien.

4. Standalone – NDT 

NDT 2 is oorspronkelijk opgericht om NDT1 van jong talent te voorzien. Intussen zijn ze uitgegroeid tot een volledig opzichzelfstaand gezelschap met een eigen repertoire. Standalone staat in het teken van deze onafhankelijkheid en bestaat uit een aantal werken voor choreografen die zich ook op die manier kenmerken. Choreograaf John Inger heeft voor Standalone een nieuw werk gemaakt en daarnaast zullen ook twee stukken van de wereldberoemde choreograaf Ohad Naharin worden opgevoerd. Tot slot brengt Standalone een stuk van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot. Postscript (2005) wordt gedanst op muziek van Philip Glas, live uitgevoerd op het toneel. De voorstelling is te zien van 28 februari t/m 11 april. 

5. Mom: Me – Korzo 

Choreograaf Ryan Djojokarso heeft een grote fascinatie voor menselijke relaties en sociaal gedrag. Zijn werk staat bekend om de extreem fysieke dansstijl en Djojokarso gebruikt daarnaast een flinke dosis humor om grote thema’s naar speelse en ontroerende voorstellingen te vertalen. Mom: Me gaat over de band tussen moeder en kind. In onze samenleving wordt deze band vaak als onverbreekbaar gezien, maar toch zijn er vaak barsten aanwezig of is er zelfs sprake van een gebroken relatie. Ryan heeft inspiratie gehaald uit de veranderende relatie met zijn eigen moeder. Het resultaat is een multidisciplinaire voorstelling waarin spel, dans en livemuziek samenkomen. De voorstelling is van 29 februari t/m 25 april te zien. 

Foto van een vrouw met haar baby

6. The Way You Sound Tonight – Arnout Schuitemaker

 “The Way You Sound Tonight is een van die theaterervaringen waarvan je verlangt dat die eeuwig voortduurt. De dans, de enscenering van performers en publiek, de onafgebroken muziekstroom, het klopt allemaal.” – VSCD Dans jury.

In The Way You Sound Tonight maken vijf performers een doorlopende cyclus aan pulserende bewegingen waarmee ze een ‘opzwepend universum’ creëren dat iets weg heeft van een discotheek. Het publiek bevindt zich aan weerszijden van het toneel en wordt omgeven door muziek die van alle kanten klinkt. 

The Way You Sound Tonight ontving in oktober 2019 de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie van de VSCD. Je kunt deze voorstelling in april zien in de theaters. 

7. KEIHARD – SALLY Dansgezelschap Maastricht

“In een grenzeloze mash-up van dansvormen bespelen choreografen Stefan Ernst en Martin Harriague het publiek en de dansvloer optimaal.” – Theaterkrant. 

KEIHARD gaat over keihard dansen. Het publiek neemt plaats op het podium en beleeft dans van dichtbij. De energie wordt voelbaar, zelfs tastbaar, waardoor niemand stil kan blijven zitten. SALLY laat het publiek ervaren hoe dans intens, virtuoos en keihard ‘in your face’ kan zijn. De voorstelling is van 12 februari t/m 14 mei te zien in de theaters.

Dansers van Sally Maastricht
 

Meer inspiratie