conny janssen gouden zwaan dansen prijs

Conny Janssen wint belangrijkste Zwaan

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala van Festival de Nederlandse Dansdagen 2019 zijn er verschillende prijzen uitgedeeld. Zo zijn er drie winnaars die een Zwaan ontvingen en werden er twee stimuleringsprijzen uitgegeven.

De grote winnaar is Conny Janssen, die voor haar oeuvre een Gouden Zwaan ontving. Ook breakdancer Redouan Ait Chitt en The Way You Sound Tonight ontvingen een felbegeerde Zwaan. Daarnaast ontvingen Connor Schumacher en Cecilia Moisio een stimuleringsprijs ter waarde van tienduizend euro.

Gouden Zwaan naar Conny Janssen

Conny Janssen is oprichtster, choreografe en artistiek leidster van Conny Janssen Danst. In 1982 voltooide Janssen haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie en is sindsdien actief als danseres en choreografe. Ze begon haar carrière bij Djazzex, waar ze haar eerste ballet The Undertow maakte. In 1991 maakte de choreografe haar doorbraak met de voorstelling Eloï Eloï. Dat succes leidde tot de oprichting van haar eigen gezelschap: Conny Janssen Danst. Dat richtte ze samen met Wim Visser in 1992 op.

Janssen staat bekend om haar fysieke en theatrale dansstijl. De choreografe legt verbindingen tussen publiek en haar werk stimuleert opkomende talenten en de uitwisseling met het amateur-dansveld. Verder maakt Janssen toonaangevende producties op bijzondere locaties: van kerk tot een onderzeeboot-loods.

De jury noemt Janssen een gezichtsbepalende speler in het Nederlandse dansveld. Als blijk van dank voor alles wat Conny Janssen in de afgelopen decennia voor de Nederlandse dans heeft betekend, vindt de VSCD Dansjury het passend om Janssen te eren met de Gouden Zwaan.

Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie naar The Way You Sound Tonight

“De zucht naar perfectie, de oorspronkelijke interpretatie van bewegingen uit de clubdans en de onontkoombare dwang, maken de voorstelling The Way You Sound Tonight volgens de jury tot de meest indrukwekkende productie van het afgelopen seizoen”, schrijft de jury over de voorstelling.

The Way You Sound Tonight is een voorstelling van Arno Schuitemaker. De choreograaf maakt voorstellingen die de hele wereld over reizen. The Way You Sound Tonight bestaat uit verschillende cycli, die elke keer een andere vorm aannemen. Het is het grootste werk van Schuitemaker tot nu toe. In het juryrapport schrijft de jury van de VSCD Dansprijzen: “Schuitemaker slaagt erin alle elementen van zijn choreografie te laten kloppen: de dans, de enscenering van dansers en publiek en de onafgebroken muziekstroom.”

Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie naar Redouan Ait Chitt

De breakdancer Redouand Ait Chitt, ook bekend als Redo, is dansdocent en performer. Chitt is geboren met lichamelijke beperkingen: zo mist de danser een heup, heeft hij in totaal vijf vingers en heeft hij een korte linkerarm. Ondanks dat is de breakdancer het bewijs dat geen beperking je kan weerhouden van te doen wat je wilt doen. Op veertienjarige leeftijd begon Redo met breakdance. Zijn doorzettingsvermogen leidt tot een nationale en internationale carrière als danser, docent en “motivational speaker”. Afgelopen seizoen maakte choreograaf Shailesh Bahoran met de breakdancer de solovoorstelling REDO.

“Er spreken doorzettingsvermogen en lef uit de prestatie van de danser, maar ook geniale creativiteit en wilskracht. (…) De jury vindt Redouan Ait Chitt een ongeëvenaard vindingrijke en oorspronkelijk danser”, schrijft de jury van de dansprijzen.

Stimuleringsprijzen

Naast de Zwanen werden er ook twee stimuleringsprijzen uitgereikt op het gala. Beide winnaars ontvangen een bedrag van 10.000 euro om te investeren in een nieuwe dansvoorstelling, die tijdens de Nederlandse Dansdagen 2020 in première zullen gaan.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2019 werd toegekend aan Connor Schumacher. De choreograaf is sinds 2012 actief en maakte onder andere de voorstellingen I trust in this life we will have another moment alone en Asset, Liability, & Equity. De jury schrijft over Schumacher: “De voorstellingen zijn spannend, zoeken interactie en tonen de menselijke maat, waarin de diepe connectie leidend is. Deze maker weet als geen ander het publiek met een andere bril te laten kijken naar dans en laat het publiek doorvoelen wat dans kan betekenen.”

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2019 ging naar Cecilia Moisio. De prijs is gericht op makers die voorstellingen creëren voor een publiek van vier tot achttien jaar. Moisio gaat op zoek naar de waarheid achter onze motieven, emoties en gedrag. Haar werk zweeft tussen theater, dans en performance. In 2018 maakte ze de jeugdvoorstelling Victory en won ze meerdere prijzen voor haar dansfilm SHE/HER. Ook won ze in 2014 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. “De Jury is geïntrigeerd door deze maker en hoopt dat deze winnaar veel kan betekenen in het danslandschap voor een jong publiek!”

Meer inspiratie