Kick-off Nederlandse Dansdagen: REDO & The Dreamers

Programma Festival Nederlandse Dansdagen 2019 bekend!

Van 1 t/m 6 oktober: premières, dansprijzen, virtuele residentie, tweede editie Bloedbanden en Club Tweak, Meesterwerken, Dansmuseum, en veel meer…

Dinsdag 1 oktober barst de 22e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen los. Zes dagen lang is de top van de Nederlandse danswereld in Maastricht om de ongekende diversiteit en kwaliteit van de Nederlandse dans met het publiek te vieren. Het festival presenteert dans op meer dan 15 locaties verspreid over de stad, met Theater aan het Vrijthof als bruisend festivalhart. Maar er is ook dans te beleven middenin de Maastrichtse wijken, op verrassende locaties en zelfs 24/7 online. Nieuw werk is er onder andere van Keren Levi, Dunja Jocic, Joost Vrouenraets en 155 / eenvijfvijf.  Zes dagen lang is Maastricht dé plek waar grootmeesters, aanstormend talent en publiek elkaar ontmoeten bij voorstellingen, open studio’s, masterclasses, lezingen, films en warming-ups.

Campagnebeeld Nederlandse Dansdagen

De 22e editie van de Nederlandse Dansdagen viert de hoge en internationale kwaliteit van de Nederlandse dans in een zesdaags programma dat dit jaar op dinsdag opent met een bijzonder programma in de Bonbonnière. Tijdens de kick-off zoomen twee inspirerende voorstellingen in op de positieve, bevrijdende en richtinggevende kracht van verbeelding en idealen. Shailesh Bahoran toont de intrigerende solo REDO over onuitputtelijke wilskracht en ijzeren discipline en Ivgi&Greben presenteren een gloednieuw stuk uit De Voorlopers waarin de positieve, bevrijdende en richtinggevende kracht van idealen centraal staat.

Gala en Dansprijzen

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op 4 oktober worden de belangrijkste Nederlandse dansprijzen uitgereikt. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek en de prestigieuze Zwanen – de Oscars van de Nederlandse dans – brengen uitzonderlijk danstalent voor het voetlicht. De winnaars van vorig jaar, waaronder de jongens van 155, ziet u dit jaar terug in het programma.
De uitreiking wordt omlijst door een avondvullend programma waarin eveneens een bijzondere reeks aan vernieuwers de revue passeert. Met o.a. 155 / eenvijfvijf, Dunja Jocic en Amos Ben-Tal.

een klein beetje publiekscontrole door 155 / eenvijfvijf

Virtuele residentie 155

155 (eenvijfvijf) won de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2018. Het breakdancecollectief giet deze prijs in de vorm van een onderzoek voor hun nieuwe werk CONTROLE dat medio 2020 op het podium komt. Het onderzoek kan tijdens de Dansdagen vanuit hun tijdelijke werkplaats in Maastricht 24/7 via een livestream gevolgd worden. Tijdens hun residency sluiten de mannen zichzelf onder de titel ‘een klein beetje controle’ op in de SAM Decorfabriek. Naast een tandenborstel, matjes, slaapzakken en een wasteiltje nemen de dansers alleen een grote loopband mee, die hun fysieke controle herkenbaar gaat inperken. Krijgen ze grip op hun leven of blijven het vrije jongens? En hoe dealen ze met het gevoel niet ‘in control’ te zijn. Want, of ze nu aan het repeteren is of niet, de livestream blijft aan. Zondag 6 oktober om 12.00 uur gaan de deuren van de fabriek open en mag het publiek de ontregelende wereld van 155 in.

Meesterwerken

Een van de hoogtepunten is Meesterwerken op zaterdag 5 oktober in Theater aan het Vrijthof. De Nederlandse dans is rijk in diversiteit. Tijdens Meesterwerken is deze rijkdom in zijn volle breedte te ervaren. Dit is het enige moment in het jaar waarop gevestigde gezelschappen zoals Scapino Ballet Rotterdam, Het Nationale Ballet en Introdans op één podium te bewonderen zijn samen met nieuw danstalent.
Aansluitend dendert het feest tot in de kleine uurtjes voort, want na de Afterparty in het theater opent om middernacht in Complex Club Tweak. Voor de tweede editie van het clubevent TWEAK heeft de Dansdagen de handen ineengeslagen met Maastrichts hottest Discoparty HOT LINE. Ook house veteraan DJ Dimitri en Supernature Soundsystem (bekend van o.a. Lowlands) komen langs om de nieuwe grenzen van disco op te rekken.

Scapino Ballet Rotterdam, Het Nationale Ballet, Introdans en Another Kind of Blue op één podium

Professionals programma

Festival De Nederlandse Dansdagen geldt als een belangrijke ontmoetginsplek voor professionals in de danswereld. Door een platform te creëren voor kennisdeling en debat wil het festival bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het diverse danslandschap in ons land. Aan dit professionals programma waarin het debat over De staat van de Nederlandse Dans een van de vaste pijlers is, zijn ook dit jaar weer extra onderdelen toegevoegd. Een daarvan is De Rode Loper voor dansonderzoek en danswetenschap. Hiermee brengt het festival de noodzaak van wetenschappelijk en artistiek onderzoek op het gebied van dans voor het voetlicht.

Festival de Nederlandse Dansdagen vindt plaats van 1 t/m 6 oktober. Kaarten zijn onder andere verkrijgbaar via www.nederlandsedansdagen.nl, www.theateraanhetvrijthof.nl en aan de festivalkassa UITbalie in Theater aan het Vrijthof in Maastricht (telefoonnummer: 043- 350 55 44).

Meer inspiratie