Werk van beroemde choreografe Lucinda Childs in Nederland

Werk van beroemde choreografe Lucinda Childs. Foto door Hans GerritsenVernieuwd werk van de wereldberoemde Amerikaanse choreografe en danseres Lucinda Childs zal volgende maand in Nederland te zien zijn. Haar baanbrekende opera Einstein on the Beach zal van zaterdag 5 t/m zaterdag 12 januari te zien zijn in Het Muziektheater Amsterdam. Ook presenteert ze met haar eigen gezelschap het werk Dance op woensdag 16 en donderdag 17 januari in de Stadsschouwburg Amsterdam. Beide stukken komen oorspronkelijk uit de jaren ’80. Childs wordt als één van de belangrijkste choreografen van de moderne dans gezien.

Einstein on the Beach en Dance

Het stuk Einstein on the Beach uit 1976 is een bijzonder samenwerkingsverband tussen regisseur Robert Wilson, componist Philip Glass en choreografe Lucinda Childs. Het stuk breekt met alle regels van de reguliere opera, want het orkest bestaat niet uit klassieke instrumenten, maar uit houtblazers, stemmen en synthesizers. Er zijn daarnaast projecties op het podium die afgewisseld worden met de zeer abstracte moderne dans van Childs. Einstein on the Beach vertelt niet een verhaal, maar zet associaties en het creëren van een structuur door herhaling centraal. Het stuk is ook bijzonder door de tijdsduur ervan, namelijk vijf uur. Bezoekers mogen in en uit lopen wat voor een unieke theaterervaring zorgt.

Het stuk Dance is een exclusieve remake van het stuk uit 1979. Wederom met muziek van componist Philip Glass en met gebruik van filmbeelden van Sol LeWitt vormt het een abstract drieluik. Het geldt als één van de meesterwerken van de 20e-eeuwse moderne dans. Met elf dansers ontstaat een bijzondere wisselwerking met de filmbeelden wat bijna een hypnotiserend effect heeft.

Lucinda Childs

Childs heeft een significante invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne dans in de 20e eeuw en nog altijd is haar werk vernieuwend. Haar stukken worden gekenmerkt door minimalistische, repetitieve dans die beïnvloed is door de stijl van choreograaf Merce Cunningham. Childs maakt complexe, abstracte voorstellingen waarbij eenvoudige bewegingen, variaties hierop en herhaling de boventoon voeren. Hierdoor krijgen haar voorstellingen een hypnotiserend karakter.

Childs zal op 15 december aanwezig zijn op de Open Dag van Introdans. Het gezelschap danst namelijk in hun nieuwe programma MODERNE MEISJES twee stukken van Childs, waarvan één een wereldpremière is. MODERNE MEISJES toert van 8 februari tot en met 14 juni 2013 door heel Nederland.Beeld: Hans Gerritsen.