Home » Review
Vier verhalen en een dag. Foto Pieter Henket

Ongekend sprookjesballet over vrijheid

Vier verhalen en een dag / Introdans / Spinvis / Saartje Van Camp
Joanna Fox

Introdans, Spinvis en Saartje Van Camp brengen Vier verhalen en een dag (8+). Een ongekend sprookjesballet voor jong en oud. Dans, muziek, zang, tekst en design vloeien samen tot een originele en poëtische dansopera over vrijheid.
Spinvis en Van Camp zijn naast schrijvers ook multi-instrumentalisten en zangers. Zij musiceren samen met Jan Teerstra.

Duikelen en draaien

Dertien Introdansers duikelen in lege dozen waarin - volgens Spinvis - de tijd verstopt zit. Dan draaien zij rond met spiegels en weerkaatsen zo het licht. Op de donkere achterkant van de spiegels schitteren sterren. Moira staat met haar neus hiertegen aan. Het lijkt alsof zij achter het universum kijkt. Dat zou je kunnen denken. Maar misschien speelt Moira gewoon verstoppertje. Ik ben geraakt en zie het grappige.

Vier verhalen en een dag. Foto Pieter Henket

Moira, prima gedanst door Vivian Sauerbreij, wint een prijs en mag drie wensen doen. Zij wenst zich een appel, eet het op en plant een appelpitje. Dan wenst Moira zich een kijkje in toekomst. Volgens de wet mag niets aan de toekomst veranderd worden. En Moira? Zij verandert spontaan de toekomst. De Introdansers protesteren.

Vier verhalen en een dag. Foto Pieter Henket

De choreografie is van Adriaan Luteijn, Marlena Wolfe en de Introdansers. De stijl is wisselend en oogt wat onbestemd. Tegelijk is het ook fris en soms geestig zoals de appeldans in glitter-jack. De originele kostuums zijn van Sjaak Hullekes. Een enorme brede jas waarin twee dansers verknoopt raken, is favoriet bij kinderen.

Derde wens

In Vier verhalen en een dag is veel te zien en te horen. Het ontroert, verbaasd, verwart en is grappig. Er is ruimte voor eigen uitleg en vrijheid van gedachten. Een complex, poëtisch en eigentijdse dansopera dat de verbeelding van de toeschouwer stevig aanwakkert. Bij zowel jong als oud.

Vier verhalen en een dag. Foto Pieter Henket

Spinvis is onbeschrijfelijk goed. Hij is wat somber over een toekomst zonder privacy en veel robotisering. Volgens Van Camp kun je de toekomst veranderen. De toekomst is nog onbeschreven. Vier verhalen en een dag vervangt op speelse wijze sombere gedachten over de toekomst door een wensgedachte.

De derde wens van Moira? Iets voor zichzelf. Geheel naar eigen wens en keuze. Zoals de wenswet dat voorschrijft.

Vier verhalen en een dag, is een coproductie van Introdans en Stichting Zomernacht Voor schoolvoorstelling in theaters: interactie@introdans.nl

Meer inspiratie