Home » Reportage
dans dansers nieuw

De nieuwe gezichten van Introdans

Introdans bestaat al 47 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot een dansgezelschap met 35 dansers. Ook dit seizoen zijn daar weer dansers bijgekomen, met een bekend gezicht: Pascal Schut heeft een jaar bij Saarländisches Staatstheater in Saarbrücken gedanst, en is nu weer terug bij Introdans. Naast Pascal zijn er ook meer nieuwe gezichten dit seizoen. Wij stellen ze even voor.

Federico Tosello, geboren in 1997, danst al vanaf zijn tiende mee met de balletlessen van zijn zusje Andrea. Daarvoor danste hij al in de buik van zijn moeder, op straat en tijdens familiebijeenkomsten. Hij komt uit Italië en is via lokale danscompetities bij het Russian Ballet College in Genua terecht gekomen. Hier haalde hij zijn balletdiploma, waarna hij bij het EKO Dance International Project in Turijn ging. Hier werd hij verliefd op de combinatie van neoklassiek ballet met moderne dans, omdat het expressiever is dan ballet alleen. Nu danst hij bij Introdans, om zijn eigen dansstem te ontdekken.

Pascal Schut is een oude bekende: hij heeft al namelijk al eerder bij Introdans gedanst. Hij werd in 1992 geboren in Sittard en stak vroeger zijn enorme hoeveelheid energie stak in gymnastiek. Hiernaast deed hij ook jazzballet, maar op het Koninklijk Conservatorium Den Haag heeft hij zich volledig aan dans gewijd. Hier werkte hij hard om zijn opgebouwde achterstand in te halen, en durfde hij steeds meer op de voorgrond te treden. Hiervoor kreeg hij ook de Aanmoedigingsprijs Dansersfonds ’79 in 2013, en zette ook de Dans Publieksprijs 2013 op zijn naam. Het afgelopen jaar heeft hij bij Saarländisches Staatstheater in Saarbrücken gedanst, en hij is nu dus weer terug bij Introdans.

Ook zijn er nieuwe stagiairs bij Introdans!

Katrien de Bakker is geboren in Rijswijk in 1997 en volgde haar dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hiernaast heeft zij ook gewoon haar middelbare schoolopleiding gevolgd én geturnd op hoog niveau. Na lang denken heeft zij op haar dertiende toch voor ballet gekozen. Nu volgt ze na een jaar stage bij het Nederlands Dans Theater 2 stage bij Introdans, om ervaring op te doen als danseres.

Emma Bogerd heeft haar dansopleiding gevolgd bij Codarts in Rotterdam, maar woonde al sinds haar geboorte in 1997 in Amsterdam. Het jarenlang heen en weer reizen tussen Rotterdam en Amsterdam heeft haar niet weerhouden om daarnaast ook nog atletiek en turnen te doen. Op de havo voor Muziek en Dans in Rotterdam besloot ze zich toch volledig aan de dans te wijden. Ze heeft al veel dansavonturen achter de rug in New York dankzij een uitwisseling van het Codarts, en is verliefd geworden op het werk van Pina Bausch. Nu wil ze zich bij Introdans artistiek ontwikkelen en gelukkig en vrij blijven in het dansen.

-

Anne van Gorp werd geboren in Lekkerkerk in 1998 en begon daar al vroeg met balletles. Tijdens de ‘Leerlingendag’ van het Koninklijk Conservatorium Den Haag was ze meteen verkocht, ondanks de twijfels van haar ouders en balletjuf. Nadat ze was aangenomen is ze ook gewoon doorgegaan met haar middelbare school, en heeft hierdoor hard leren werken. Anne houdt van het toneel en kan in het diverse repetoire al haar gevoel kwijt.

Jillis Roshanali hield altijd al van dansen, maar heeft eerst in musicals zoals Billy Elliott gespeeld. Hij is geboren in 1999 in Leiden en heeft aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag zijn liefde voor ballet ontdekt. Hij heeft ook een uitwisseling met de Jacqueline Kennedy Onassis School van The American Ballet Theatre in New York gedaan, waar hij het enorm naar zijn zin heeft gehad. Hierna heeft hij nog een jaar de fijne kneepjes geleerd aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam, en bij zijn stage bij Introdans hoopt hij meer over moderne dansstijlen te leren.

Zo heeft Introdans dus veel nieuwe gezichten dit seizoen, voor én achter de schermen.

Bronnen:
Introdans, “Federico Tosello
Introdans, “Pascal Schut
Introdans, “Katrien de Bakker
Introdans, “Emma Bogerd
Introdans, “Anne van Gorp
Introdans, “Jillis Roshanali

Foto’s:  Portretten met toestemming van Introdans - Hans Withoos

Meer inspiratie