Home » Reportage
De banaan is hét ideale stuk fruit om te eten voordat je gaat dansen. Foto via Unsplash

Eet je lichaam in topconditie: 5 tips voor dansers

Als je veel danst, kun je zeggen dat het jouw manier van sporten is. En net zoals mensen die veel sporten, moeten dansers ook op 
hun voeding letten. Een actief lichaam vraagt nu eenmaal andere voedingstoffen dan dat van iemand die niet actief is. Als je veel actief bent, vraagt je lichaam bijvoorbeeld ook om meer calorieën.

Gelukkig doen dansers dit niet snel, ook al wordt dit vaak gedacht. Het probleem waar je als uitgehongerde danser namelijk tegenaan kunt lopen, is dat je botdichtheid omlaag gaat, wat tot blessures kan leiden. Daarom is het zo belangrijk om goed te eten. We helpen je graag om minder op calorieën te hoeven letten, en toch op een drukke dag overeind blijft staan. Daarom vijf eet-tips die onmisbaar zijn in je dansdieet.

Shakes

Het handige aan shakes is dat ze veel cruciale voedingstoffen bevatten die je makkelijk in één keer binnen kunt krijgen. Zo kun je een hele maaltijd binnen een minuut bereiden. Let wel op dat je geen shakes koopt met teveel suiker. Een beter alternatief daarvoor is Shakeplus. Aangezien shakeplus slechts 210 kcal bevat, is het ook een ideale manier om af te vallen. Zo krijg je wél de broodnodige eiwitten en vezels binnen, maar niet de hoeveelheid calorieën van een maaltijd. Dat betekent dat je genoeg voedingstoffen binnenkrijgt zodat je lichaam kan herstellen, maar je niet aankomt door een teveel aan calorieën. Je kunt de shakes zelf meenemen naar de dansschool, om ze hier achteraf te drinken.

Banaan

Hét ideale stuk fruit om te eten voordat je gaat dansen. Het is een van de meest gezonde energiebronnen voor dansers. De banaan geeft ons energie omdat het fructose bevat, wat ons lichaam omzet in glucose. Dat geeft ons niet alleen snel energie, maar het houdt deze energie ook vast. Het feit dat bananen goedkoop zijn en makkelijk mee te nemen is alleen maar meer reden om altijd een banaantje mee te nemen naar de dansplek.

Kip

Als je gaat dansen na het avondeten, is het belangrijk om rekening te houden met je maaltijd. Te zwaar eten kan je hele danssessie uit evenwicht brengen. Veel mensen willen echter toch graag een stukje vlees bij hun avondeten. Kies daarom niet voor een vettig stuk vlees, want dit kan leiden met een zwaar gevoel gaan dansen. Ga dan liever voor kip, aangezien het niet zo zwaar op de maag ligt. Daarnaast is kip een goede bron voor eiwit, wat weer handig is voor je spieren tijdens het dansen.

Water

Wellicht een dooddoener, maar oh zo belangrijk. De reden dat wij het hier toch noemen, is omdat maar weinig mensen genoeg water drinken. Vaak wordt gezegd dat je gemiddeld twee liter water per dag moet drinken. Maar weinig mensen halen dit. Maar als je veel danst en daardoor zweet, dan kun je er zeker van zijn dat je nog meer dan die twee liter nodig hebt. De kans is dus groot dat je echt bewust de hoeveelheid water die je elke dag drinkt moet verhogen. Het feit dat je niet zomaar even wat water kunt drinken tijdens het dansen, betekent dat je echt gedurende de dag al rekening hiermee houdt. Als je lichaam namelijk uitgedroogd is tijdens het dansen, is het al te laat, want je kunt niet zomaar even de coulissen in duiken om even een slokje water te nemen. Let hier dus goed op.

Koffie

Wellicht een grotere verrassing dan water, maar ook koffie kan goed zijn voor het dansen. De cafeïne maakt je alert, en zorgt ervoor dat je meer uithoudingsvermogen hebt, waardoor je beter en langer kunt dansen. Omdat het je alerter maakt, gaan ook je motorische vaardigheden erop vooruit. Dat is ideaal om je techniek te blijven perfectioneren.

Meer inspiratie