dans adriaan luteijn ted talk

Adriaan Luteijn in TEDx Talk: ''Dans verbindt mensen''

We dansen veel minder dan onze voorouders, en volgens choreograaf Adriaan Luteijn is dat zonde. Dit legde hij uit tijdens zijn TEDx Talk in Maastricht, die hij begon met een choreografie voor het publiek. Het begon wat stroef, met opgelaten gezichten en onbeholpen bewegingen, maar werd uiteindelijk een soepele en vrolijke routine.

Geen standaard choreograaf

Deze ongewone manier van werken is een kenmerk van Adriaan Luteijn. Zijn liefde voor dans en theaterspel maakt zijn werken veel expressiever. Ook gebruikt hij dans om mensen te verbinden en onverwachte ontmoetingen op het podium te faciliteren: zo heeft hij dansvoorstellingen gemaakt voor gemengde casts. Deze casts bestaan soms volledig uit mensen met een beperking, zoals een spierziekte of het syndroom van Down, maar ook gecombineerd met professionele dansers.

Dans maakt het leven mooier

Tijdens de TEDx in Maastricht vertelde hij over alle manieren waarop dans het leven van mensen waardevoller maakt. Naast een kunstvorm is het ook een manier om mensen te verbinden en met hen te communiceren, en dat liet hij zien met een choreografie die een genot was om te zien én uit te voeren. Deze TEDx Talk kwam tot stand in samenwerking met - en al tijdens - de Nederlandse Dansdagen.

Bekijk hieronder de volledige TED-talk.

Meer inspiratie