Thom Stuart

Thom StuartThom Stuart is bij het grote publiek vooral bekend door zijn deelname aan het tweede seizoen van The Ultimate Dance Battle, maar dansliefhebbers kenden hem reeds van dansgezelschap De Dutch Don’t Dance Division en als choreograaf van de dansparade. In Den Haag is hij een bekend gezicht en actief binnen het culturele leven van de stad.

Biografie Thom Stuart

Thom Stuart werd geboren in 1966 in Heerlen en groeide op als mijnwerkerszoon in Zuid-Limburg. Op 4-jarige leeftijd nam hij zijn eerste balletles. Toen zij later ophield ging hij door. Thoms vader was een mijnwerker en had niks met ballet, maar hij begreep wel dat als Thom van zijn hobby zijn beroep kon maken het de moeite waard was.
Op zijn 12e ging Thom naar de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Dit betekende dat hij bij een gastgezin moest wonen, een grote verandering waarvan hij veel heeft geleerd. Zijn gastouders waren intellectueel en kinderloos en behandelden Thom als een volwassene – hij moest zelfs één keer in de week koken.

Thom Stuarts danscarrière

Thom bracht zijn succesvolle danscarrière door bij onder andere Introdans, Scapino Ballet, Feld Ballets New York, Bat Dor Dance Co. Israël en als gastsolist in vele vrije producties. Hij toerde door veel verschillende landen zoals Nederland, de VS, Canada, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Portugal, Finland, Israël, Griekenland en Marokko.

Als choreograaf heeft hij nu ruim 80 werken op zijn naam staan, van een kleine autobiografische solo tot een massachoreografie voor 1.200 dansers in het kader van het Holland Dance Festival. Verder is hij een veelgevraagd balletdocent en sinds 1996 als gast verbonden aan de Rotterdamse Dansacademie/Codarts.
Stuart won diverse choreografieprijzen, zoals De Lucas Hoving Prijs in 1998. In 2013 ontving hij samen met levenspartner Rinus Sprong ‘De Prijs van Verdienste’ van het Dansersfonds ’79 uit handen van Han Ebbelaar & Alexandra Radius.

De Dutch Don’t Dance Division

In 1996 richtte Thom samen met partner Rinus Sprong De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD) op waarmee zij spraakmakende producties brengen. Vooral zijn tijd in de Verenigde Staten heeft hem erg beïnvloed. Daar heeft hij gezien hoe andere dansgezelschappen de dans commercieel aanpakken. Ook de samenwerking tussen amateurs en professionele dansers was een enorme inspiratiebron voor DeDDDD.

Voor de producties van DeDDD, zoals De Notenkraker, worden zowel professionele dansers ingehuurd als audities gehouden voor amateurs van alle leeftijden. In 2012 choreografeerde Thom voor Festival Classique in Den haag The Planets, een dansvoorstelling met 58 dansers van 11 tot 62 jaar. Thom wil dans voor iedereen toegankelijk maken en het niet-danspubliek met kwalitatieve dans in aanraking laten brengen.

The Ultimate Dance Battle

Thom Stuart had niet verwacht dat hij als ‘de man van’ Rinus Sprong, die meedeed aan het eerste seizoen, gevraagd zou worden als balletchoreograaf voor het tweede seizoen van The Ultimate Dance Battle. Volgens jurylid Jan Kooijman was Thom echter de beste balletchoreograaf van het moment voor het programma en zo ontstond Team Thom.

Zijn dansers waren de jonge getalenteerde Fabienne, de ervaren ballerina Soetkin, breakdancer Denden, de technische Youri en de allrounder Spikey-lee. Na vier intense dance camps en drie liveshows stonden zij tegenover hiphop choreograaf Vincent Vianen in de finale. Net zoals zijn partner Rinus het jaar ervoor werd Thom tweede. Zijn grootste beweegreden om mee te doen was de kans om ballet te promoten door het publiek ervan te overtuigen dat ballet cool is.

Bronnen
Dans Magazine http://dansmagazine.nl/reportage/thom-stuart-over-the-ultimate-dance-battle

De Dutch Don’t Dance Division http://www.ddddd.nu/over-de-dutch-dont-dance-division-2/thom-stuart/

Danspubliek http://danspubliek.nl/interview-Thom-Stuart-The-Ultimate-Dance-Battle.html

Scapino Ballet Rotterdam http://www.scapinoballet.nl/nl/pages/het_gezelschap+gastchoreografen+tho...

De Weekkrant http://www.deweekkrant.nl/artikel/2012/april/24/thom_stuart_zet_het_verk...

 

dutch don't dance division alice in winter wonderland cissoko review
Review - 15 jan 2019 - Joanna Fox

​Dansmakers Sprong en Stuart tillen de reprise van Alice Winter Wonderland, een community-art dansvoorstelling, tot een dansniveau van hoge kwaliteit.

Summer Dance Course
Interview - 21 apr 2017

Voor de twaalfde keer in successie organiseert De Dutch Don't Dance Division van 17 t/m 29 juli De Dutch Summer Dance Course (DeDSDC) in Den Haag. Dans Magazine sprak met Thom Stuart over deze twee weken tjokvol danslessen voor jong en oud, amateur en professional. 

Ballet Blue(s) - DeDDDD. © Studio Oostrum
Interview - 5 mrt 2017

Een studiopresentatie van Ballet Blue(s) van Dutch Junior Dance Division (de premiere is op 6 maart 2017), twee bijzondere dansworkshops van Holland Dance en een waanzinnig interessante ontmoeting met David Middendorp / Another Kind of Blue.

Alice in WinterWonderland © Studio Oostrum
Nieuws - 3 jan 2017

Alice in WinterWonderland is de succesvolste kerstproductie van De Dutch Don’t Dance Division. Het dansgezelschap haalde een recordaantal bezoekers binnen. Daarnaast maken ze plannen voor de toekomst bekend. 

Componist en dirigent Carl Davis aanwezig bij repetities Alice in WinterWonderland
Nieuws - 14 nov 2016

Op woensdag 16 november komt de beroemde componist en dirigent Carl Davis speciaal vanuit Londen naar de studio van De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD) in Den Haag om de repetities van Alice in WinterWonderland bij te wonen

Ballet Blanc - De Dutch Don't Dance Divison, © Studio Oostrum
Review - 17 mrt 2016

Sprong en Stuart ontnuchteren de traditionele 'ballet blanc' met veel afwisseling, humor en absurditeit. Vijftien korte choreografieën stralen in hun eigen tint wit, en tonen daarmee uitersten van beweging en handelingen.

Dancing in a Winter Wonderland, De Dutch Don't Dance Division, foto Studio Oostrum
Review - 31 dec 2015

Dansende peperkoekjes, dwarrelende sneeuwvlokjes, schaatsende kinderen, een vlammende pas de deux en heel veel lachende gezichten; Dancing in a Winter Wonderland brengt het ultieme kerstgevoel!

Foto: Studio Oostrum
Interview - 8 dec 2015

Een jaar lang schreef danseres Julia Zuurbier van De Dutch Don't Dance Division blogs voor Dansmagazine.nl. “Ik heb altijd wel iets gehad met taal", vertelt ze in een interview waarin ze terugkijkt op het afgelopen jaar.

Nieuws - 3 sep 2015

Amateurs en professionele dansers van 5 tot 65+ kunnen weer auditie doen voor de jaarlijkse kerstvoorstelling van De Dutch Don't Dance Division. Dancing in a Winter Wonderland is een sprookje waarin jong en oud samen op het podium staan.

Foto Menno van der Meer, De Dutch Don't Dance Division, Solo's @ the Sea 2015
Review - 19 mei 2015

De toegankelijkheid die Stuart en Sprong beloven, wordt waar gemaakt. Alles klopt en komt samen op het strand, waar de dansers zijn overgeleverd aan de elementen. De energie knalt door het glas naar binnen.                  

Pagina's

Abonneren op Thom Stuart