Home » Review
dutch don't dance division alice in winter wonderland cissoko review

Dromen in Winter Wonderland

Joanna Fox

Jaarlijks toont De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD) met Kerstmis een sensationele community-art dansvoorstelling. Alice in Winter Wonderland is de reprise van een veelgeprezen familievoorstelling van dansmakers Rinus Sprong en Thom Stuart.

Alice in Winter Wonderland is losjes gebaseerd op verhalen van Lewis Caroll en de tekeningen van Escher. Deze combinatie leidt tot een verbluffend mooi vormgegeven dansvoorstelling, prachtige kostuums en decors in zwar-wit. Het Residentie Orkest speelt Tchaikovsky onder leiding van de getalenteerde dirigent Dane Lam.

Droomdans

Aan de voeten van tekenaar Escher valt Alice in slaap. Al dromend vliegt Alice achter Escher’s Labyrint van trappen naar beneden. Een wit konijn met groot horloge om, danst en hip-hopt voorbij. De tijd heeft hij niet, maar wel veel haast.

Zijn nukkige hertogin geeft een uitgebreid theefeestje met dansende snoepjes. Escher’s Metamorphose  wordt door dansers uitgebeeld. De hele hofhouding en meer is uitgenodigd voor een groots schaakspel met de witte Koningin. Valsspelen mag. Op gitzwarte spitzen danst Alice (Kenza Lee) het witte konijn achterna.

dutch don't dance division alice in wonderland recensie

Community-art dansvoorstelling

Sprong en Stuart brengen het genre community-art dansvoorstelling met veel kwaliteit en een fijn gevoel voor absurde humor. De ad hoc dansgroep bestaat uit 127 dansliefhebbers en (semi-)professionelen met zeer uiteenlopende achtergronden. De verschillende danstechnieken zoals klassiek ballet, moderne dans, hip hop, en verder acrobatiek en mime, volgen elkaar naadloos op.

Sprong (dramaturg) en Stuart (choreograaf) hebben de invulling van de cast tip-top gekozen. Elke danser, van piepjong tot doorgewinterd, komt volledig tot zijn of haar recht. Daarbij schitteren alle dansers samen op het toneel. En dat is verbazingwekkend mooi om te zien. Chapeau ook, voor de vele vrijwilligers achter de schermen waardoor alles piekfijn op rolletjes loopt.

Uniek danstalent

Op uitnodiging van DeDDDD danst de beeldschone Adji Cissoko in de rol van de Witte Koningin. Cissoko danst bij Alonzo King Lines Ballet en is deze kerst speciaal voor Alice in Winter Wonderland uit de USA overgevlogen.

De Witte Koningin kan absoluut niet tegen haar verlies. Ondanks haar twinkelende pretogen wordt zij dan gevaarlijk boos. Zelfs de Hertogin, met dubbele puntmuts-bh aan en een segway onder haar rokken, kan haar niet de baas. Een strenge rechter oordeelt wie het schaakspel wint en houdt ook van valsspelen. Alice wordt wakker en alles blijkt een droom in Winter Wonderland. Pfew!

Gezien op 25 december 2018, Zuiderstrandtheater. Speeldata: 25 - 28 december 2018.

Meer inspiratie