Summer Dance Course

Thom Stuart over De Dutch Summer Dance Course

Voor de twaalfde keer in successie organiseert De Dutch Don't Dance Division van 17 t/m 29 juli De Dutch Summer Dance Course (DeDSDC) in Den Haag: twee weken tjokvol danslessen voor jong (2,5) en ouder (65+), amateurs, dansvakstudenten én professionals. Ze kunnen kiezen uit een aanbod voor eigen leeftijd en niveau. Juist de combinatie van deze verschillende disciplines maakt DeDSDC zo uniek. Dans Magazine sprak met Thom Stuart, een van de oprichters van DeDDDD.

“DeDSDC is onder meer bijzonder omdat tijdens de cursus in onze balletlessen – we noemen het expliciet geen klassiek ballet – het Nederlandse danserfgoed centraal staat. We behandelen bijvoorbeeld stukken van Jiří Kylián en Hans van Manen. We hebben ook geen spitzenlessen. Daarvoor kun je prima in het buitenland terecht. Maar er zijn ook lessen voor ouders met peuters en kleuterlessen waar het plezier in dans en beweging natuurlijk op de allereerste plaats staat.
Je kunt een intensieve tweeweekse full course volgen met ballet, moderne dans en improvisatie. Deze cursus is populair onder de professionals. Ook hebben we de half course (een week) als je het iets minder heftig wilt. Het mooie is dat je tijd hebt om een choreografie, al dan niet een eigen creatie, in te studeren. Aan het eind van de twee weken laten we in een informele dansvoorstelling het eindresultaat zien.”

Den Haag als koninklijke dansstad

Summer Dance Course“We pakken elk jaar een thema en dat is dit jaar ‘Royal Affairs’. Prinses Beatrix heeft dans altijd een warm hart toegedragen en dat willen wij dit keer tot uiting brengen. De deelnemers krijgen meer te zien dan alleen de binnenkant van de studio’s. Dans als kunstvorm staat niet op zichzelf, het is geïnspireerd door veel andere kunstdisciplines, denk alleen al aan muziek. In het kader van het thema gaan we in de randprogrammering met de deelnemers langs de paleizen en andere Haagse plekken met een koninklijke uitstraling. En omdat we toch in Den Haag zitten, is er altijd een beach barbecue, door iedereen zeer gewaardeerd!”

Dansen zonder ‘examenstress’

“We hebben ongeveer net zoveel buitenlandse als Nederlandse deelnemers. De ene keer zijn er veel Italianen en het andere jaar staan er veel Zweedse dansers in de les. Dat is altijd een verrassing en niet te voorspellen. Voor dansstudenten of professionals die voorafgaand aan belangrijke audities willen trainen, is onze zomercursus vaak erg prettig. Ze kunnen in deze lessen helemaal vrij zijn zonder dat ze aan het eind beoordeeld worden, wat bij de aan gezelschappen verbonden zomercursussen nog weleens zo is. Maar het belangrijkste is toch dat iedereen op zijn en haar eigen niveau hele fijne dansweken heeft meegemaakt en hierdoor persoonlijk verrijkt en gegroeid is.”

Ga voor meer informatie en aanmelding van De Dutch Summer Dance Course naar de website van De Dutch Don't Dance Division. 

Trailer De Dutch Summer Dance Course 2017

Meer inspiratie