Componist en dirigent Carl Davis aanwezig bij repetities Alice in WinterWonderland

Componist en dirigent Carl Davis aanwezig bij repetities Alice in WinterWonderland

Op woensdag 16 november komt de beroemde componist en dirigent Carl Davis speciaal vanuit Londen naar de studio van De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD) in Den Haag om de repetities van Alice in WinterWonderland bij te wonen. Hij zal dit jaar het Residentie Orkest dirigeren voor de Kerstproductie van De Dutch Don’t Dance Division.

Iedereen kent de drie beroemde balletten van Tchaikovsky: Het Zwanenmeer, Sleeping Beauty en De Notenkraker. Toen Thom Stuart (artistiek directeur van DeDDDD) per toeval de CD Alice in Wonderland, Tchaikovsky, gearrangeerd door Carl Davis tegenkwam, besloot hij dit Tchaikovsky ballet uit te voeren. Carl Davis was erg enthousiast over deze onderneming. Sterker nog, hij stond erop om als dirigent mee te werken aan deze productie.

Alice in Wonderland is nieuwe uitdaging

DeDDD voert al enige jaren volgens oude gebruiken, in een nieuws jasje, een kerstballet op. Voor dit ballet worden de rollen verdeeld over allerlei dansers. Van jong tot oud en van amateur tot professional, voor iedereen is er wel een rol weggelegd in het avondvullende sprookje. Na jarenlang De Notenkraker en Dancing in a WinterWonderland te hebben vertoond, brengt het dansgezelschap Alice in WinterWonderland voor het eerst ten tonele.

Stuart is blij met de hulp van Davis. “Voor Alice in WinterWonderland hebben we ons verhaal helemaal toegesneden op de muziek van het ballet Alice in Wonderland. Al die muziekjes waren te gek, alleen de muziek van de bijen bleek onbruikbaar, want deze was veel te langzaam. Ik heb toen ik Carl Davis gevraagd of Tchaikovsky niet een ‘bijenmuziekje’ had. Hij is toen speciaal gaan zoeken en vond een nog niet eerder gebruikt stuk dat perfect is voor de bijtjes.”

Klinkt alsof Tchaikovsky het zelf heeft gecomponeerd

Tchaikovsky kreeg veelal de kritiek dat zijn symfonieën als balletten klinken. Maar hier wordt het eigenlijk omgedraaid. Carl Davis is het namelijk gelukt om zeer diverse stukken zo samen te stellen en orkestreren, dat het klinkt alsof Tchaikovsky dit ballet zelf gecomponeerd heeft. De muziek klopt helemaal met het verhaal. Stuart: “voor zowel de dansers als voor de musici van het Residentie Orkest is het fantastisch werken met iemand die ballet begrijpt en zo dicht staat bij de muziek zelf. Een perfectie combinatie dus”.

Klik hier voor meer informatie en tickets voor Alice in WinterWonderland.

Meer inspiratie