Ballet Blue(s) - DeDDDD. © Studio Oostrum

Studio van DeDDDD bruist van dans

Door Joanna Fox

Op 25 februari geeft De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD) een bijzondere studiopresentatie in Dansgarage en Het Gheijnpaleis. DeDDDD deelt haar dansstudio’s en theater met twee andere internationale en toonaangevende dansinstellingen uit Den Haag, namelijk Holland Dance en Another Kind of Blue van David Middendorp.

Op 6 maart vindt de première plaats van Ballet Blue(s) in de Koninklijke Schouwburg Den Haag. De dansvoorstelling toont werk van Rinus Sprong en Thom Stuart, beiden artistieke leiders van DeDDDD, choreograaf Ed Wubbe (Nisi Dominus) en Nijinska (de Blauwe vogel). Tijdens de studiopresentatie zien we een voorproefje van dit afwisselend dansprogramma Ballet Blue(s).

Sprong / DeDDDD: De professionele dansers van onze Dutch Junior Dance Division zijn net afgestudeerd. Wij bieden hen de kans om ervaring op te doen in voorbereiding op audities bij grote dansgezelschappen. [Michaela DePrince, tweede soliste bij Het Nationale Ballet, is daar een voorbeeld van; red.]

Dansworkshops voor 55+ en Inclusiedans

Holland Dance verzorgt bij Dansgarage & Het Gheijnpaleis der Schone Kunsten twee workshops. Dat zijn: Good (old) Times voor 55+ dansers en DanceAble voor mensen met en zonder fysieke beperkingen. Holland Dance toont korte dansdocumentaires over deze workshops, Good (old) Times 55+ en DanceAble (inclusiedans).

Danseres van Good (old) Times 55+: Door deze workshop te volgen komen verleden, heden en toekomst bij elkaar. Ik kan weer dansen, mijn lichaam doet het nog steeds en ik kijk uit naar de volgende les. Het verrijkt mijn sociale contacten enorm.

Jessica van Schaik, danser van DanceAble: In deze workshop ligt de nadruk op wat je kunt. Dat is voor mij de essentie waar het om gaat. Verder merk ik dat tijdens deze dansworkshop mijn lichaam zich stabiliseert en sommige gewrichten leniger zijn.

Waanzinnig interessante dans en technologie

David Middendorp / Another Kind of Blue, is wereldwijd bekend na zijn succesvolle deelname aan de Amerikaanse versie van So You Think You Can Dance (SYTYCD). In de Dansgarage onderzoekt en ontwikkelt Middendorp samen met zijn dansers en twee computertechnologen het gebruik van Motion Capture, meerdere Drones en VR-technologie.

Een toeschouwer vraagt: 'Als je zou moeten kiezen, waar kies je voor: Technologie of je dansers?' Waarop Middendorp antwoordt: 'Niets staat vast en ik kies voor beiden. Indien ik echt moet kiezen: De samenwerking met de dansers. Juist dit geeft betekenis aan mijn werk als choreograaf.'

De gedeelde dansstudios blijken een bruisende ontmoetingsplek voor dansers uit zowel het professionele-, als het amateurcircuit. Ook is er ruimte voor de waanzinnig interessante ontwikkelingen in de combinatie van dans en technologie.

Stuart / DeDDDD: Zodra onze professionele dansers en amateurdansers elkaar voor het eerst ontmoeten in een eerste repetitie zoals voor Alice in WinterWonderland, gebeurt er iets bijzonders. Vanaf dat eerste moment is er ongeacht dansniveau, achtergrond of leeftijdsverschil een openheid naar elkaar toe dat magisch is en erg mooi om te zien.

Ga voor meer informatie naar: