Sidi Larbi Cherkaoui

Danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is geboren in 1976, te Antwerpen. In 1999 maakte Cherkaoui zijn debuut als choreograaf met Anonymous Society, een hedendaagse muzikale komedie geregisseerd door Andrew Wale. Sinds die tijd heeft hij meer dan 50 choreografieën gecreëerd en won daarmee ook vele prijzen. Zo ontving hij drie keer de onderscheiding van ‘choreograaf van het jaar’ vanuit het Duitse vaktijdschrift tanz. Ook won hij de prijs voor ‘beste productie van het jaar’ van tanz voor zijn stuk Sutra .

Van tekenen naar dans

Cherkaoui wilde als kind de werkelijkheid tekenen, maar hij raakte uitgekeken op het gebruik van pen en papier. Hij begon te dansen, geïnspireerd door Michael Jackson. Vervolgens was hij als danser te zien in variétévoorstellingen en televisieprogramma’s. In 1995 won hij de ‘prijs voor de beste Belgische dans solo’ in Gent, een wedstrijd op initiatief van choreograaf Alain Platel. Daarna ging hij studeren bij P.A.R.T.S., de dansopleiding van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker in Brussel. Hij kwam daar in aanraking met het werk van grote namen als: Pina Bausch, Trisha Brown en William Forsythe en verschillende urban-dansstijlen.

Later, in 2010, lanceerde hij zijn eigen gezelschap: Eastman. De eerste productie binnen Eastman was Babel(words), een samenwerking met Damien Jalet. In datzelfde jaar creëerde hij ook het duet Play met Shantala Shivalingappa.

Kenmerken choreografie en beweging

Cherkaoui behandelt vaak beladen thema’s zoals collectiviteit, anders-zijn, de zoektocht naar identiteit, geloof en verlangen. Deze weet hij in aangrijpende verhalen te vatten. In zijn choreografieën worden verschillende dansstijlen verbonden en speelt hij in op de kwaliteiten van zijn dansers en danspartners. Zo werkte hij onder andere met Chinese Shaolin monniken en een Spaanse flamencodanseres. Hij gaat met zijn dansers op zoek naar de kwaliteiten in beweging die verbonden kunnen worden.

Cherkaoui werkte met veel gerenommeerde dansgezelschappen en theaters, waaronder ook Het Nationale Ballet. In het seizoen van 2016/17 danste Introdans een integrale versie van Cherkaoui’s In Memoriam. Nu werkt hij veel met zijn eigen dansgezelschap Eastman. Het gezelschap focust zich niet alleen op het opvoeren van voorstellingen maar organiseert ook educatieve projecten. Op deze manier openen zij een dialoog met een breed publiek en zo leren deelnemers van het project over de danstaal en visie van Cherkaoui. 

Cherkaoui over zijn eerste creatie voor Het Nationale Ballet:

 

Bronnen

Eastman, Introdans, Wikipedia

 

set dansers klassiek ballet
Nieuws - 30 apr 2018

De Belgische film “Girl” van Lukas Dhondt is geselecteerd ‘Un Certain Regard'-categorie van het Filmfestival van Cannes.

5★★★★★ van Introdans. Foto Hans Withoos
Interview - 1 mrt 2018

Introdans kreeg als eerste toestemming om Loin van Sidi Larbi Cherkaoui her uit te voeren. Een interview met zijn assistent, de repetitor en drie dansers.

Blog - 20 dec 2017

‘Danskaraoke #2 in Tugela85’, geen idee wat het is, maar mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld. Is dit een nieuwe rage die aan mijn aandacht is ontsnapt?

Sidi Larbi Cherkaoui
Nieuws - 6 dec 2017

Sidi Larbi Cherkaoui is al voor de derde keer in tien jaar tijd door Tanz wordt uitgeroepen tot Choreograaf van het Jaar. Podium Dans zoekt hem op.

"Schilderijen uit een tentoonstelling"
Nieuws - 1 mei 2017

De Vlaamse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui en het Ballet Vlaanderen zijn genomineerd voor de Prix Benois de la Danse. Deze prijs wordt elk jaar door de International Dance Association uitgereikt aan de belangrijkste dansproducties in het voorbije jaar. 

Repetitie met Pina Bausch in de Lichtburg, ca. 1978. © Ulli Weiss
Nieuws - 21 dec 2016

Het Ballet Vlaanderen heeft als eerste dansgezelschap ter wereld de rechten voor het dansstuk Café Müller van Pina Bausch in handen gekregen. Lees hier wat de volgende stappen zijn van het dansgezelschap. 

Sidi Larbi Cherkaoui © Koen Broos
Nieuws - 2 dec 2016

De Vlaams-Marokkaanse choreograaf en danser Sidi Larbi Cherkaoui heeft woensdag 30 november 2016 de Leadership Prize 2016 gewonnen.

Cantata - Introdans. © Hans Gerritsen
Review - 6 okt 2016 - Joanna Fox

Introdans viert 45-jarig bestaan met TUTTI. Voor het eerst in Nederland: werk van multi-talent Papaioannou! Verder ook werk van befaamde choreografen Cherkaoui en Bigonzetti. Met live zang en visual. Gezien: 1-10-2016

OCD Love. © Sharon Eyal & Gai Behar / L-E-V Dance Company
Nieuws - 30 aug 2016

In de Rotterdamse Schouwburg is de dansprogrammering altijd sterk, zo ook weer aankomend theaterseizoen. Met bijvoorbeeld in september Fractus V van Sidi Larbi Cherkaouis en OCD Love van L-E-V Dance Company.

 

Review - 24 feb 2016 - Joanna Fox

Ballet Vlaanderen, sinds 2015 onder artistieke leiding van Sidi Larbi Cherkaoui, toont de mixed bill ‘Hans van Manen / Sidi Larbi Cherkaoui,’ In dit spannend debuutprogramma gaat Cherkaoui (1976) de dialoog aan met de Nederlandse choreograaf van wereldfaam, Hans van Manen (1932).

Pagina's

Abonneren op Sidi Larbi Cherkaoui