Home » Blogs

Danskaraoke

20 december 2017 - Joost Groeneboer

Daar kan ik toch moeilijk van wegblijven? ‘Danskaraoke #2 in Tugela85’, lees ik in een kleine ad in het Amsterdams Stadsblad. Op maar 2 blokken afstand van mijn huis.

Geen idee wat het is, maar mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld. Is dit een nieuwe rage die aan mijn aandacht is ontsnapt?

Het lijkt nog niets massaals. Om zeven uur ’s avonds loop ik een klein, feestelijk versierd klaslokaal binnen, met aan de ene kant een kledingrek met kostuums en feestartikelen (Aha, wordt het zo’n avond?) en aan de andere kant een lange tafel met eten en daarboven een filmscherm. Ik word hartelijk begroet door een van de organisators, Noud Verhave, die later tevens de dansvideo’s aan elkaar praat: ‘Schep maar lekker op of neem wat tussen het dansen door.’

Als ik met het bord op schoot de kring rondkijk, zie ik een tafeltje met jongeren die elkaar allemaal goed schijnen te kennen, en los langs de wand enkele oudere mannen. Op de goedkope maaltijd afgekomen, veronderstel ik, maar misschien denken ze dat ook wel van mij. Dan staat plots van een ander tafeltje initiatiefneemster, danseres en choreografe Keren Rosenberg op en neemt samen met een bevriende danseres het voortouw. ‘Danskaraoke is niet alleen erg leuk’, vertelt ze, ‘maar het stimuleert ook de creativiteit.’

En dan bootst iedereen de bewegingen na van de dansers van Sacha Waltz en Sidi Larbi Cherkaoui. En van Freddy Mercury (stofzuigerdansje), Michael Jackson en andere grootheden die hun stempel op de dansgeschiedenis hebben gedrukt. Ook het ‘dikkevrouwenballet’ Groosland, met de vleeskleurige pakken, komt voorbij: tijd voor de kostuums!

Dat iedereen elkaar al schijnt te kennen klopt; ze hebben bijna allemaal eerder meegedaan met activiteiten van Moving Arts Project. Maar de veronderstelling dat de oudere mannen niet voor het dansen zouden zijn gekomen, houdt geen steek. Na enkele clips schuiven toch twee heren – eerst voorzichtig, later vol overgave – over de dansvloer. Eentje doet zelfs – heel aandoenlijk – strekoefeningen op de grond.

‘U houd van dansen?’, vraag ik hem na afloop. ‘Ja, heel erg’, antwoord hij, ‘het houdt je in beweging.’

Redactioneel commentaar uit Dans Magazine 6/2017

Nooit meer een nummer van Dans Magazine missen? Profiteer dan van de superaanbieding 

PS: We stellen feedback op Dans Magazine zeer op prijs; stuur je reacties naar: