Sidi Larbi Cherkaoui © Koen Broos

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui wint Leader Prize 2016

De Vlaams-Marokkaanse choreograaf en danser Sidi Larbi Cherkaoui heeft woensdag 30 november 2016 de Leadership Prize 2016 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks door de Harvard Club of Belgium uitgereikt aan een iemand die heeft bijgedragen aan positieve verandering in België.

De Leadership Prize werd woensdag uitgereikt in het Théâtre du Vaudeville in Brussel. De raad van het bestuur van de Harvard Club of Belgium overhandigde Cherkaoui de prijs, vanwege zijn “uitzonderlijke internationale bijdrage als danser en choreograaf.”

Vernieuwende en grensdoorbekende dans

De moderne choreograaf Cherkaoui weet volgens de jury een gevarieerd publiek op niet alleen artistiek, maar ook sociaal gebied te bereiken. “Cherkaoui is een enorme bron van inspiratie voor de huidige generatie moderne dansers, zowel in België als in de rest van de wereld", licht de voorzitter van de Harvard Club of Belgium, Salomé Cisnal de Ugarte, toe.
 
Cherkaoui werd in 1976 geboren in Antwerpen. De choreograaf is kind van een Vlaamse moeder en Marokkaanse vader. Het ontvangst van de Leader Prize is een grote eer voor de choreograaf. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het doorbreken van grenzen en obstakels tussen verschillende kunstvormen. Tussen klassiek en hedendaags, tussen diverse culturen en talen. En daarbij vooroordelen en misvattingen aan te vechten en hopelijk iets te creëren dat zich niet eenvoudig laat definiëren."

Belgische première nieuw dansstuk

Tijdens de plechtigheid werd de première opgevoerd van het dansstuk I fall for you. Het duet is gechoreografeerd door Cherkaoui voor de nieuwe videoclip van de Franse zanger Woodkid. Het duet wordt uitgevoerd door de dansers Sara Garbowski en Matt Foley  van het Ballet Vlaanderen.