Repetitie met Pina Bausch in de Lichtburg, ca. 1978. © Ulli Weiss

Ballet Vlaanderen krijgt rechten voor Café Müller van Pina Bausch

Het Ballet Vlaanderen heeft als eerste dansgezelschap ter wereld de rechten voor het dansstuk Café Müller van Pina Bausch in handen gekregen. De rechten voor het dansstuk waren tot op heden streng bewaakt. het iconische werk werd tot nu toe enkel uitgevoerd door Bausch haar eigen dansgezelschap: Tanztheater Wuppertal. 

Het duurde twee jaar voordat Sidi Larbi Cherkaoui, artistiek directeur van Ballet Vlaanderen, de rechten voor Café Müller kon bemachtigen. Bausch was een van de meest invloedrijke choreografen van de twintigste eeuw. Café Müller was een van haar grootse successen, die Bausch als choreografe op de kaart zette.

Een ode aan Bausch haar kindertijd

Toen Bausch in 2009 overleed aan de gevolgen van kanker, mocht enkel haar eigen dansgezelschap Café Müller nog dansen. Volgens sommigen een marketingstrategie: zo bleef Café Müller uniek en geëerd.

Café Müller herdenkt de kindertijd van Bausch. De choreografe groeide op het café van haar ouders. Het dansstuk was een iconisch voorbeeld van het zogenoemde ‘tanztheater’ dat Bausch had ontwikkeld. Daarin sturen de emoties en persoonlijkheid van de danser de bewegingen. Bausch vertaalde het dagelijks leven in dans. Sinds de wereldpremière in 1978 toert Tanztheater Wuppertal, regelmatig de wereld rond met het werk. Ook in Nederland was het gezelschap jaren geleden te gast met Café Müller.

Voorbereidingen van het Ballet Vlaanderen zijn gestart

Op dit moment volgen de dansers van Ballet Vlaanderen workshops bij Tanztheater Wuppertal. Café Müller is onderdeel van de ‘mixed bill’ Hope van Ballet Vlaanderen. In die voorstelling wisselen meerdere dansstukken elkaar af . Naast het werk van Bausch toont het Ballet Vlaanderen ook dansstukken van de Belgisch-Colombiaanse Annabelle Lopez Ochoa en Martha Graham.

Daarnaast werkt Sidi Larbi Cherkaoui momenteel in New York samen met de Martha Graham Dance Company. Het doel is om midden februari een nieuwe voorstelling op de planken te brengen.

Café Müller is vanaf 13 mei 2017 te zien in Gent en Antwerpen.

Meer inspiratie