Jiří Kylián

De wereldberoemde choreograaf Jiří Kylián (Tsjechië, 1947) was ruim dertig jaar artistiek directeur en huischoreograaf van Nederlands Dans Theater (NDT). In 2009 creëerde hij zijn laatste choreografie voor NDT, Mémories d’Oubliettes. Sindsdien is de artistieke focus van Jiří Kylián steeds meer op kleinschaliger creatieve projecten komen te liggen. In zijn carrière maakte hij 75 choreografieën voor NDT, naast diverse werken voor gezelschappen wereldwijd zoals Stuttgart Ballet, Opéra van Parijs, Bayerisches Staatsballett in München en het Tokyo Ballet.

Biografie Jiří Kylián

Kylián begon op 9-jarige leeftijd met zijn danscarrière aan de School van het Nationale Ballet in Praag. Daar werd hij in 1962 als student aangenomen aan het Praags Conservatorium. Hij verliet Praag toen hij in 1967 een studiebeurs voor de Royal Ballet School in Londen ontving. Daarna vertrok hij naar het Stuttgart Ballett onder leiding van John Cranko, waar hij debuteerde als choreograaf met Paradox voor de Noverre Gesellschaft. Na drie balletten voor NDT te hebben gemaakt (Viewers, Stoolgame en La Cathédrale Engloutie), werd hij samen met Hans Knill in 1975 artistiek leider van het gezelschap.

Jiří Kylián en Nederlands Dans Theater

In 1978, tijdens het Charleston Festival in de VS, zette hij NDT met Sinfonietta (Leoš Janácek) internationaal op de kaart. In hetzelfde jaar richtte hij samen met Carel Birnie NDT 2 op, wat was – en is – bedoeld om jonge dansers de kans te geven hun vaardigheden en talenten te ontwikkelen. In 1991 initieerde hij NDT 3, het gezelschap dat ruimte bood aan ‘oudere’ dansers. Met de komst van NDT 3 kenmerkte het gezelschap zich als eerste in de wereld dat de drie dimensies van een dansers leven liet zien, een unicum in de wereld van de dans. Na een bijzondere staat van dienst droeg Kylián in 1999 de artistieke leiding over maar bleef tot 2009 als huischoreograaf verbonden aan het dansgezelschap.

Prijzen en onderscheidingen Jiří Kylián

Kylián ontving door de jaren heen uitzonderlijke internationale onderscheidingen. Zo is hij ondermeer benoemd tot Officier van de Orde van Oranje-Nassau, kreeg hij een eredoctoraat van de Juilliard School in New York en de Eremedaille van de president in Tsjechië. In 2011 ontving Kylián een Lifetime Achievement Award op het gebied van dans en theater van het Tsjechische Ministerie van Cultuur. Balletten uit Kyliáns repertoire worden uitgevoerd door gezelschappen en scholen over de hele wereld.

Officier van de Orde van Oranje-Nassau (1995)
Eredoctoraat van de Juilliard School (New York)
Arch-Angel Award (Edinburgh International Festival, 2000)
Sir Laurence Olivier Award voor Psalmensymfonie (London, 2000)
Nijinsky Awards voor beste choreograaf, gezelschap en werk (Monte Carlo, 2000)
Benoit de la Danse (Moskou, Berlijn)
Eremedaille van de President (Tsjechië)
Chevalier du Legion d’Honneur (Parijs, 2004)
Golden Lion for Lifetime Achievement (Biënnale Venetië 2008)
Eremedaille in de Huisorde van Oranje voor Kunst en Wetenschap (Den Haag, 2008)
VSCD Dansprijs Zwaan 2008 voor Gods and Dogs NDT 2 voor beste dansprestatie en -productie
Filmprijs Prix Italia 2009 (samen met de NPS) voor Wings of Wax
Lifetime Achievement Award (Tjechië, 2011)

Bella Figura en Gods and Dogs © Joris Jan Bos
Nieuws - 21 sep 2022

NDT 1 toert van 22 september t/m 3 december door het land met Celebrating an evening with Jiří Kylián! Het avondvullende programma bestaat uit drie werken.

hoogtepunten nieuws dans danswereld Nederland
Reportage - 30 dec 2019

In 2019 is er veel gebeurd in de danswereld. Vele prijzen zijn verdeeld en vele voorstellingen zijn gedanst: een kort overzicht.

Na 5 jaar mag NDT weer werk van Jiri Kylián dansen
Nieuws - 11 apr 2019

Vanaf september 2014 heeft het Nederlands Dans Theater geen werk van Jirí Kylián meer mogen uitvoeren. Maar nu is het werk van de meesterchoreograaf terug.

Rukmini Vijayakumar
Reportage - 19 jul 2018

Rukmini Vijayakumar, die de bharatanatyam de wereld verovert is hoofdgast tijdens het achtste Inida Dans Festival

Jiri Kylian Académie des beaux-arts
Nieuws - 22 jun 2018

Jiří Kylián is verkozen tot geassocieerd internationaal lid van de Académie des Beaux-Arts. Dit met het oog op de oprichting van een choreografieafdeling.

Jiri Kylian Académie des beaux-arts  Nederlands Dans theater Den-Haag
Nieuws - 2 mei 2018

Op woensdag 25 april 2018 heeft de Académie des beaux-arts Kylián verkozen tot geassocieerd internationaal lid.

Zwanen dansen Het Zwanenmeer van Tchaikovsky
Nieuws - 20 mrt 2018

Balletten als Het Zwanenmeer afgespeeld via de mooiste en beste video- en audioapparatuur die er is. "Dichter bij de live-ervaring kun je niet komen."

Side A: Split into One, foto: Rahi Rezvani
Nieuws - 20 sep 2017

NDT 1 opent het seizoen 2017/2018 met een tweeluik, Side A: Split into One en Side B: Adrift. Daarnaast een expositie ter ere aan choreograaf Jiří Kylián.

Campagnebeeld Free To Move 2017
Review - 5 sep 2017

De vijfde editie van de Free To Move benefietdansvoorstelling was een keurige avond met een aantal dansante hoogtepunten.

Foto Rob Bogaerts / Anefo (Nationaal Archief)
Nieuws - 28 mrt 2017

Choreograaf Jirí Kylián is benoemd tot ereburger van Den Haag. Burgemeester Pauline Krikke gaf hem de gouden erepenning van de stad, de hoogste onderscheiding die zelden uitgereikt wordt.

Pagina's

Abonneren op Jiří Kylián