Jiri Kylian Académie des beaux-arts  Nederlands Dans theater Den-Haag

Oprichting nieuwe choreografieafdeling Académie des beaux-arts

Op woensdag 25 april 2018 heeft de Académie des beaux-arts Kylián verkozen tot geassocieerd internationaal lid die eerder door Léonardo Cremonini werd bestuurd. Met de komst van Kylián richt de Académie ook een choreografiesectie op.

Jiří Kylián

Als een kleine jongen begon Kylían met acrobatiek waar hij helemaal door gefascineerd werd. Toen hij 9 jaar was leidde zijn talent naar de dansschool van het Nationaal Theater in Praag Tsjechië. Zes jaar later werd hij toegelaten tot het stadsconservatorium. In 1967 kreeg hij een beurs om aan de Royal Ballet School in Londen tegaan studeren. Daar ontmoet hij choreograaf John Cranko. Voor hem mag hij later mee dansen in één van zijn balletstukken in Stuttgart.

In 1975 werd hij mede-artistiek leider van het Nederlands Dans Theater in Den-Haag. Na een het succesvolle ballet Sinfonietta werd hij benoemd als artistiek leider van NDT. In de jaren tachtig werd zijn werk abstracter. Zo maakte hij de balletten serie Black and White.

In het midden van de jaren tachtig werd zijn stijl abstracter, zoals blijkt uit de balletten in de serie Black and White. Zijn ontmoeting met de Aboriginals van Australië markeerde zijn opvatting van dans als een hoeksteen van de sociale structuur en een belangrijk onderdeel van het artistieke erfgoed van de mensheid.

Académie des beaux-arts 

De Académie des Beaux-Arts is één van de vijf academies van het Insitut de France. De voormalig  directeur is Érik Desmazières, een bekende graveur en aquarellist. De Académie des beaux-arts bestaat tegenwoordig uit acht secties: schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, grafiek, muziek, filmkunst, fotografie en studium generale.

De academie fungeert als jury voor de Prix de Rome en geeft sinds 1858 de Dictionnaire de l'academie des beaux-arts uit. Laurent Petitgirard, secretaris van de Académie des beaux-arts. Patrick de Carolis, lid van de Afdeling Vrije Leden en Pierre Carron, lid van de Afdeling Schilderijen, werden verkozen tot respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van de Académie des Beaux-arts voor het jaar.