Foto Rob Bogaerts / Anefo (Nationaal Archief)

Jirí Kylián ereburger van Den Haag

Choreograaf Jirí Kylián is benoemd tot ereburger van Den Haag. Burgemeester Pauline Krikke gaf hem de gouden erepenning van de stad, de hoogste onderscheiding die zelden uitgereikt wordt. De uitreiking vondt plaats tijdens de aftrap van 'Celebrating Kylián!’, een reeks evenementen waarmee wordt gevierd dat de kunstenaar vorige week zeventig jaar werd.

Het stadsbestuur heeft de meesterchoreograaf onderscheiden wegens zijn zeer belangrijke bijdragen aan het culturele klimaat in Den Haag. De in Praag geboren Kylián is nauw verbonden aan Den Haag. Hij vluchtte in 1968 uit zijn vaderland, het toenmalig Tsjechoslowakije. Na jarenlang in Stuttgart te hebben gedanst, kwam hij in 1975 in Den Haag en woont hier nog altijd.

34 jaar verbonden aan Nederlands Dans Theater

Kylian was van 1975 tot eind 2009 bepalend voor het Nederlands Dans Theater (NDT), waarvoor hij 74 balleten creëerde. Deze worden over de hele wereld uitgevoerd en zijn voor het grootste deel in Den Haag ontstaan. Tot in 1999 trad hij er op als artistiek leider, daarna bleef hij nog tien jaar werkzaam als huischoreograaf. De laatste jaren gebruikt hij het Korzo Theater als zijn artistieke thuisbasis en legt hij zich steeds vaker toe op andere kunstvormen als film en fotografie. Op de eerste avond van het jubileumfestival ging zijn korte film Scalamare in première.

Meer inspiratie