Home » Reportage
hoogtepunten nieuws dans danswereld Nederland

Top 10 spraakmakende dansgebeurtenissen in 2019

In 2019 is er veel gebeurd in de danswereld. Vele prijzen zijn verdeeld en voorstellingen zijn gedanst. Dans Magazine maakte een kort overzicht van alle nieuws hoogtepunten uit de danswereld.

Marokkaanse hiphopdansers toegang tot Nederland ontzegd (januari)

In januari zijn drie Marokkaanse dansers aangehouden op Eindhoven Airport. Zij voldeden niet aan de voorwaarden die Nederland stelt aan een Schengenvisum. Het incident heeft geleid tot een rel in Noord-Afrika.

Fysiotherapeut Ted Willemsen overleden (februari)

Op 60-jarige leeftijd overleed fysiotherapeut Ted Willemsen. De fysiotherapeut behandelde vele dansers van o.a. Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Het helpen van dansers was zijn specialiteit. Naast fysiotherapeut was Willemsen ook docent.

Nederlands Dans Theater mag na vijf jaar werk van Jiri Kylian doen (april)

Volgens Kylián was het nodig dat het Nederlands Dans Theater (NDT) zichzelf moest ontdekken en niet contant zijn werk moest gebruiken. Na vijf jaar komen de choreografieën van Kylián terug bij het NDT.

Igone de Jongh neemt afscheid van Het Nationale Ballet (augustus)

Na 24 jaar neemt Igone de Jongh afscheid bij Het Nationale Ballet. Na een indrukwekkende carrière, waarin zij alle rangen binnen het ballet doorliep, stopt de eerste soliste nu. Op 31 oktober 2019 danste De Jongh haar laatste voorstelling bij het gezelschap.

Honderden balletdansers dansen op Times Square voor Britse prins George (augustus)

Als reactie op de negatieve opmerkingen van een Amerikaanse presentatrice over de balletlessen van prins George, dansten honderden balletdansers in New York. Op Times Square lieten ze hun steun blijken door samen te dansen.

Wereldrecord ‘En Pointe’ dansen verbroken (september)

Voor de studio van het Amerikaanse tv-programma Live Kelly and Ryan stonden 306 dansers klaar om het wereldrecord “Zo veel mogelijk dansers één minuut en pointe dansen” te verbreken. Dat is gelukt!

Conny Janssen wint Gouden Zwaan (oktober)

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala van Festival de Nederlandse Dansdagen 2019 was Conny Janssen de grote winnares. Voor haar oeuvre ontving Janssen de Gouden Zwaan.

B-boy Menno van Gorp voor derde keer wereldkampioen (november)

Tijdens de Red Bull BC One wereldfinale werd de Rotterdamse Menno van Gorp voor de derde keer gekroond tot wereldkampioen breaking. In een spannende finale, met twee spontane extra rondes, koos de vijfkoppige jury de winnaar.

Documentaire Dance or Die wint Emmy Award (november)

De documentaire over de Syrische Ahmad Joudeh won dit jaar een prestigieuze Emmy Award. De film gaat over Joudeh, die zijn land ontvluchtte om te dansen. In de categorie Arts Programming won de dansdocumentaire een prijs.

Vlaamse Anna Teresa de Keersmaeker choreografeert West Side Story op Broadway (december)

De Belgische choreografe Anna Teresa de Keersmaeker choreografeert de revival van West Side Story op Broadway. Daarmee treedt ze in de voetsporen van de wereldberoemde choreograaf, Jerome Robbins. Robbins maakte de choreografie van de originele uitvoering van de musical. Samen met de Vlaamse regisseur Ivo van Hove gaat ze aan de slag met de klassieker.