Bevlogen dans fysiotherapeut Ted Willemsen overleden

Bevlogen dans-fysiotherapeut Ted Willemsen overleden

De fysiotherapeut van half dansend Nederland is overleden. Ook zat het doceren de Amsterdammer in het bloed. Ted Willemsen is op 60-jarige leeftijd overleden.

 Verschillende dansers

‘Gedreven’, ‘bevlogen’ en ‘opgewekt’ zijn woorden die perfect passen bij Ted Willemsen.  Willemsen heeft dansers van Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater en het Internationaal (Folkloristisch) Danstheater behandeld. Hij heeft ook dansers uit het kleinere, hedendaagse circuit behandeld. Er kwamen zelfs dansers uit het buitenland speciaal naar de Keizersgracht, waar Willemsen en zijn collega’s John ten Kulve en Bert de Boer zich hadden gespecialiseerd in de fysieke ongemakken van de dansende mens.

Geluk bij een ongeluk

Oudere zus Kitty vertelt: “Fysiotherapie was niet zijn eerste, maar wel de juiste beroepskeuze. Het was een geluk bij een ongeluk dat hij uitlootte voor de studie medicijnen. In de fysiotherapie vond hij zijn roeping. Het vak paste ook bij de praktisch aangelegde, sportieve en immer positieve jongeman. Zijn opleiding aan de S.A.F.A sloot hij cum laude af en al gauw begon hij met een paar jonge collega’s een eigen praktijk, met een zeer gemêleerde populatie. Collega John Ten Kulve herinnert zich de eerste twee patiënten nog erg goed: Een prostituee die iets met bananen deed en daarna een van de zusters Augustinessen”  

Andere patiënten dan dansers

Naast dansers kwamen er in de jaren tachtig veel ajacieden langs: de Denen Arnesen, Lerby en Olsen, een jonge Frank Rijkaard. Johan Cruijff was zelf ook klant, hij vroeg Ted Willemsen tot twee keer toe of hij fysiotherapeut wilde worden bij Ajax. Maar Willemsen sloeg het aanbod af, uit loyaliteit aan de pas opgezette maatschap.

Specialiteit

Uiteindelijk werden dansers zijn specialiteit. Dit is een fascinerende beroepsgroep want dansen is een complexe fysieke activiteit die enorm veel kennis vereist. Dit was natuurlijk ideaal voor de energieke en leergierige Ted. Hij volgde een opleiding tot manueeltherapeut, daarna schoolde hij zich in navolging van zijn jongere broer Ton bij tot podoloog en verdiepte zich in acupunctuur. Orthopedisch chirurg Arthur Kleipool vertelt; “Ted had een enorme berg ervaring en een geweldig oog voor de hele bewegingsketen.” Willemsen hield sinds 2014 wekelijks een spreekuur met Arthur Kleipool. “Als ik ergens niet uitkwam, dan spitte hij het helemaal uit. Kwam iemand voor voeten, dan zei hij ‘eerst je heup eens bekijken’. Dan volgden de onderrug, de knie en dan pas de voet. Zo heeft hij mensen fantastisch geholpen.”

Op 9 februari overleed hij, in het bijzijn van zijn moeder, vrouw en zijn twee dochters.   

Meer inspiratie