Na 5 jaar mag NDT weer werk van Jiri Kylián dansen

Na 5 jaar mag NDT weer werk van Jiri Kylián dansen

Vanaf september 2014 heeft het Nederlands Dans Theater geen werk van Jirí Kylián meer mogen uitvoeren en dit wilde de oud-artistiek leider drie jaar lang zo houden. Volgens Kylián was dit nodig omdat het Nederlands Dans Theater zichzelf moest gaan ontdekken en ze niet zijn werk constant konden blijven gebruiken.  Maar nu is het werk van Kylian terug.

Geen werk meer bij het NDT

Dat het werk van Kylian niet meer uitgevoerd zou worden bij het NDT was voor de danswereld een grote shock. Kylians werk trekt namelijk erg veel mensen. In het buitenland is het gezelschap ook erg in trek. Daar worden ze zelfs ‘The Kylian Company’ genoemd. Daarom was het ook een opmerkelijke actie om voor langere tijd geen werk van Kylian te vertonen. Het verbod was echter niet door Kylian resoluut opgelegd, maar het was een gezamenlijke overeenkomst. Volgens het dagblad ‘Den Haag Centraal’ was het al enige tijd bekend dat er spanningen hingen tussen het NDT en Kylian in de tijd dat Kylian nog wel bij het NDT zat. Kylian reageerde hierop met dat de beslissing om drie jaar geen werk van hem op te voeren al langer vast stond. Uiteindelijk is het werk van Kylian 5 jaar lang niet getoond bij het NDT.

Niet tevreden

Programma’s van grote dansvoorstellingen bestaan meestal uit oud en nieuw choreografisch werk. Het was spannend of het NDT beter af zou zijn zonder nieuw werk van Kylian. Toch bekommerde Kylian om de ontwikkeling van het NDT na zijn vertrek. Het samenwerken met het Belgische gezelschap ‘Peeping Tom’ leek hem niet de beste weg om het NDT weer naar de top te krijgen. Mogelijk had om die reden Kylian met het verbod op het uitvoeren van zijn werk het NDT onder druk willen zetten om het dansgezelschap een andere richting op te sturen.

Jubileumseizoen NDT

Gelukkig heeft het NDT zich in de afgelopen vijf jaar weten te handhaven en zonder te meer bewezen als topgezelschap dankzij de NDT’s huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot, en beide associate choreographers Crystal Pite en Marco Goecke. Het jubileumprogramma Kunstkamer met NDT 1 en NDT 2 eerde deze unieke samenwerking tussen NDT’s huidige creatieve geesten.

Het andere programmaSecond Naturebracht makers samen die een klassieke achtergrond hebben maar ook gelieerd zijn aan de Urban dance waarin op een meer intuïtieve manier ideeën, emoties en verhalen tot uiting komen. Dit programma omlijst de veelgeprezen weken Bedroom Folk (2015) van Sharon Eyal en Gai Behar en Solo Echo (2012) van associate choreographer Crystal Pite met nieuw werk van de jonge choreografen Imre van Opstal en Marne van opstal. Dit was de eerste keer dat zij werk creëren voor NDT 1.  

‘Sometimes, I wonder’ van Jiri Kylian

Toch is Kylian na zijn vele jaren als artistiek directeur en choreograaf niet weg te denken bij het NDT. Daarom blijft het (jubileum) feest dat het werk van de meesterchoreograaf na en vijfjarige onderbreking weer te zien is. Het werk ‘Sometimes, I wonder’ is een avondvullend programma volledig gewijd aan Kylian. ‘Sometimes, I wonder’ presenteert Bella Figura (1995), Claude Pascal (2002) en Vanishing Twin (2008). 

Meer inspiratie