paul lightfoot nederlands dans theater ndt vertrek choreograaf artistiek directeur sol leon

Paul Lightfoot stopt als artistiek directeur van het NDT

Paul Lightfoot heeft besloten om zijn taken als artistiek directeur van Nederlands Dans Theater (NDT) te beëindigen in de zomer van 2020, aan het einde van het 60-jarig jubileumseizoen van NDT. Hij zal niet volledig vertrekken bij het Nederlands Dans Theater: Lightfoot blijft verbonden aan het gezelschap als huischoreograaf, samen met zijn creatieve partner Sol León. Met deze tijdige aankondiging biedt Lightfoot het gezelschap ruim de gelegenheid om een goede opvolger te vinden voor de functie van artistiek leider.

Lightfoot, geboren in 1966, werd in 2002 samen met Sol Léon benoemd tot huischoreograaf van het Nederlands Dans Theater. In 2011 werd hij benoemd tot artistiek directeur. Hij heeft meerdere prijzen en onderscheidingen gekregen voor zijn bijdrage aan de danswereld, en het diverse repetoire van León en Lightfoot heeft veel dansers geïnspireerd.

Vertrek bij het Nederlands Dans Theater

Ondanks zijn immense passie en toewijding aan NDT in de afgelopen negen jaar als artistiek directeur, heeft Lightfoot aangegeven dat hij zijn tijd uitsluitend wil gaan besteden aan zijn creatieve werk als choreograaf:

"Ik neem met een gerust hart afstand van deze verantwoordelijkheid in 2020, wetende dat het gezelschap sterk staat en ruimte kan maken voor een nieuwe artistieke directie die de ontwikkelingen van NDT voort kan zetten. Ik ben ook erg blij om mijn werk als huischoreograaf voort te zetten en deel te blijven uitmaken van dit inspirerende gezelschap als ik dat in de afgelopen 34 jaar heb gedaan."

Onder Lightfoots leiderschap is NDT gestaag blijven groeien. De creatie van stukken en het presenteren van werk van zoveel verschillende kunstenaars van over de hele wereld heeft daarin altijd centraal gestaan. Dit heeft NDT’s positie als prominente lokale, nationale en internationale culturele onderneming en als een baken van inspiratie voor kunst uit Nederland nog sterker gemaakt. NDT kijkt daarom ook trots terug op Lightfoots negen seizoenen als artistiek directeur!

Bron:
Nederlands Dans Theater, Paul Lightfoot trekt zich terug als artistiek directeur

Meer inspiratie