broadway west side story dans

Vlaamse Anna Teresa de Keersmaeker choreografeert West Side Story op Broadway

De Belgische choreografe Anna Teresa de Keersmaeker choreografeert de revival van West Side Story op Broadway. Daarmee treedt ze in de voetsporen van wereldberoemde Jerome Robbins, die de choreografie maakte van de originele uitvoering van de musical.

Het creatief team

De Keersmaeker maakt de musical samen met onder andere Ivo van Hove, een Vlaamse regisseur. Die werkte al eerder op Broadway en maakte onder andere samen met David Bowie de musical Lazarus. De regisseur heeft ook al een Tony Award op zijn naam staan voor beste regie voor het stuk A View From the Bridge. Van Hove is al sinds 2001 directeur van Internationaal Theater Amsterdam en kan daarmee als Nederlands trots gezien worden.

Het verhaal van West Side Story

De musical is gebaseerd op het wereldberoemde verhaal Romeo en Julia van William Shakespeare. West Side Story vertelt over Tony en Maria, die verliefd op elkaar worden. Echter is Tony ex-lid van de straatbende genaamd de Jets, en is Tony’s broer lid van de Sharks. De Jets en de Sharks zijn elkaars vijanden.

West Side Story in een nieuw jasje

De vernieuwde versie van West Side Story wordt naar de 21e eeuw getrokken. Het stuk is een “race tegen de klok”, zegt Van Hove tegen Vogue. “De spelers rennen hun dood tegemoet in een stuk dat zich afspeelt in 48 uur.” Om dat gevoel te creëren, zal er geen pauze zijn in de musical. Ook de klassiekers I Feel Pretty en Somewhere (ballet) komen niet in de revival, met goedkeuring van tekstschrijver Stephen Sondheim. Ook het wereldberoemde lied America wordt veranderd: de versie uit de film uit 1961 wordt in de musical geplaatst.

Anna Teresa de Keersmaeker

Choreografe en danseres Anna Teresa de Keersmaeker is oprichtster van P.A.R.T.S. dansschool en dansgezelschap Rosas. Met dat ensemble maakte De Keersmaeker en choreografe vele beroemde voorstellingen, als Rosas danst Rosas, Stella, Elena's Aria, Mikrokosmos, Ottone, Ottone, Achterland, Toccata, Kinok et Amor constante, mas alla de la muerte en Erwartung. Ze laat zich inspireren door de muziek en werkt nauw samen met muzikanten en dansers. Zo vormt minimalistische muziek een rode draad door het oeuvre van De Keersmaeker. De strakke systematiek van Steve Reichs werk en de even pure bewegingstaal van De Keersmaeker sluiten wonderwel op elkaar aan. Ook maakt ze in haar werk gebruik van geometrie: zo zette ze een keer lijnen op de vloer waar de dansers over liepen.

Nieuwe film van West Side Story

Naast dat West Side Story in februari in première gaat op Broadway, zal het verhaal ook op het witte doek vertoond worden. In december 2020 gaat de film in première, die geregisseerd wordt door Stephen Spielberg.

West Side Story gaat op 6 februari 2020 in première.

 

Meer inspiratie