west side story dans film musical

West Side Story: de klassieker krijgt een nieuwe film

Het filmen van de vernieuwde West Side Story zit erop. In december 2020 komt de remake van deze klassieker uit. De dansmusical wordt door velen als “beste musical ooit” gezien en ook de film leverde vele prijzen op. De lat ligt hierdoor behoorlijk hoog. Zal de nieuwe film aan alle hooggespannen verwachtingen kunnen voldoen? Dit weten we nu al over de remake:

Justin Peck is de choreograaf

Tony-winnaar Justin Peck neemt de choreografie op zich. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Jerome Robbins, die de originele film in 1961 regisseerde en de choreografie verzorgde. Dit leverde Robbins een Oscar op. Peck choreografeerde eerder al bij het New York City Ballet, Broadway en andere films.

Na katten komen bendes

De wereldberoemde regisseur Steven Spielberg neemt de regie op zich. Hij maakte eerder al succesvolle films, waaronder E.T., Jurassic Parc en Schindler’s List. Dit is niet de eerste musicalfilm waar Spielberg aan meewerkt: eerder was hij al producer bij de remake van Cats. Spielberg spreekt al langer over een remake van West Side Story, vanaf 2016 is hij bezig met het verkrijgen van de rechten van de film. Dit jaar lukte hem dat.

Broadwaysterren in de cast

De rollen van Tony en Maria worden gespeeld door Ansel Elgort (The Fault in Our Stars, Baby Driver) en Rachel Zegler. Dit is Zeglers debuut op het witte doek. Een bekend gezicht uit West Side Story doet ook mee: Rita Moreno speelde in de eerste film de rol van Anita. In de nieuwe versie vertolkt de 87-jarige actrice de rol van Valentina (in de originele film “Doc”). Morena kreeg voor deze rol een Oscar, waarmee ze de eerste actrice van Latijns-Amerikaanse afkomst was die deze prijs binnensleepte. Musicalster Ariana DeBose (Hamilton, Bring It On) treedt in de voetsporen van Morena en speelt in de nieuwe film Anita.

West Side Story

Het verhaal van West Side Story is een moderne versie van Romeo en Julia. Het gaat over Tony en Maria, die in New York wonen en middenin een benderuzie zitten. Tony hoort bij de Jets en Maria’s broer zit bij de Sharks. De situatie loopt uit de hand als de bendes erachter komen dat Tony en Maria verliefd op elkaar zijn.

West Side Story is een musical geschreven door Stephen Sondheim en Leonard Bernstein. Allebei staan ze bekend als “muzikale grootheid”.  Sondheim geldt tegenwoordig als van de grootste musicalschrijvers die er bestaat, die tevens ook de reputatie heeft om op technisch gebied de moeilijkste partituren voor musicals te schrijven. Hij maakte eerder musicals als Into The Woods en Sweeney Todd. Bernstein had wat minder op met musicals: hij schreef voornamelijk opera’s en balletten. Toch bleek zijn samenwerking met Sondheim een gouden greep. Sondheim schreef de teksten en Bernstein componeerde de muziek. West Side Story wordt vaak genoemd als de “beste musical ooit”.

West Side Story als ballet

In 2018 maakte het New York City Ballet van West Side Story een dansvoorstelling. Hiervoor haalden haar choreografen de hoogtepunten van de dans uit de musical en film, die ze vervolgens tot een voorstelling monteerden. Omdat het stuk anders was dan de musical, aangezien de focus ligt op de hoogtepunten in de dans en niet het verhaal en de zang, noemden ze het West Side Story Suite.

Meer inspiratie