Dame Gillian Lynne wikipedia overleden choreografe Cats

Choreografe musical Cats overleden

Op zondagavond 1 juli is de Britse choreografe Dame Gillian Lynne op 92-jarige leeftijd overleden. Dit melde haar bedroefde echtgenoot Peter Land op Twitter. Lynne begon haar carrière als ballerina maar werd vooral bekend als choreograaf van onder meer de musicals Cats en The Phantom of the Opera

Lynne werkte mee aan meer dan zestig producties op West End en Broadway. Haar grootste successen had ze samen met Andrew Lloyd Webber. „Drie generaties Britse musical zijn je zoveel verschuldigd”, stelt de Britse componist in een reactie op Twitter. Actrice Elaine Page, die de hoofdrol speelde in de originele versie van Cats, deelde zondag een foto van zichzelf met Lynne.

Dame Gillian Lynne

Lynne begon haar danscarrière op 16-jarige leeftijd met klassieke rollen bij het Sadler’s Wells Ballet. In de jaren vijftig stapt Lynne over naar toneelmusicals en televisie om daar als choreografe aan de slag te gaan. Ook maakt ze vele choreografieën voor het Northern Ballet en Bolshoi. Zo legde ze zich toe op choreografie en regie.
 
In 1981 ging ze aan de slag met haar eerste bekendste succes, de musical Cats. Hiervoor was de Britse de choreografe van de musical én regie-assistente. Cats werd een kaskraker met ruim 9000 uitvoeringen in Londen. Even later ging ze weer voor Lloyd Webber aan de slag, deze keer als choreografe voor The Phantom of the Opera. Deze werd internationaal een nog groter succes en wordt door velen gezien als haar grootste prestatie als choreografe.
 
Lynne verzorgde in 1986 de choreografie van de revival van Cabaret aan het Londense West End. Daar leerde ze haar echtgenoot, acteur Peter Land, kennen. Hij maakte zondag haar overlijden bekend.

Grote choreografe

Met twee Olivier Awards en een Golden Rose of Montreux Award wordt Lynne gezien als een groot choreografe. Ze laat een populaire erfenis achter en wordt ze dan ook erg gemist.

Foto: Gillian Lynne, van ItzKingFran123 (Own Work), CC BY-SA 4.0 via Wikipedia.