dance or die vluchteling emmy award documentaire dans

Documentaire "Dance or Die" wint Emmy Award

Tijdens de prijsuitreiking van de prestigieuze Emmy Awards vielen twee Nederlandse documentaires in de prijzen. Een daarvan was Dance or Die, over de Syrische Ahmad Joudeh die zijn land ontvluchtte om te dansen.

Dance or Die

In juni 2008 zond NTR in het programma Het uur van de Wolf de documentaire Dance or Die uit. De documentaire vertelt over Ahmad Joudeh, die zichzelf leerde dansen nadat hij een gezelschap zag. Joudeh deed dat stiekem in het vluchtelingenkamp, want in de Arabische wereld zijn mannen die dansen niet geaccepteerd. Toen de danser aangenomen werd op de dansschool en grote voostellingen mocht dansen, kwam zijn geheim uit. Vlak daarna brak de oorlog uit. In die oorlog begon Joudeh les te geven aan weeskinderen en hen op die manier hoop te geven. Toen werd hij gevolgd door IS, maar Joudeh bleef dansen. Hij zette een tattoo in zijn nek, op de plek waar het zwaard zou snijden als hij geëxecuteerd zou worden. In de tattoo staat: Dance or Die. Nadat de danser zijn diploma haalde, moest hij voor minimaal vijf jaar het leger in. Hij kreeg drie maanden om afscheid te nemen van zijn familie.

Het Nationale Ballet

Inmiddels had Roozbeh Kaboly, verslaggever van Nieuwsuur, de bijzondere danser gevonden en maakte een documentaire over zijn verhaal. Die documentaire ging viral en werd opgepikt door Het Nationale Ballet, die de danser naar Nederland wilde halen om te dansen. Door middel van een studentenvisum kon Joudeh naar Nederland komen. Daar danste hij in Coppelia van Het Nationale Ballet.

Inzetten voor vluchtelingen

Door middel van dans wil Joudeh zich inzetten voor vluchtelingen. Zo danste hij eerder al in Together in Solidarity in Brussel voor het UN World Refugee Day, Dance4Life in Italië, Geneva Call en Nansen Refugee Award Ceremony.

Ook gaf Joudeh een TEDxTalk over zijn verhaal. Deze kun je hieronder bekijken:

Emmy Award

De documentaire won in de categorie Arts Programming. Naast de dansdocumentaire kreeg ook Bellingcat – Truth in a Post-Truth World van regisseur Hans Pool een Emmy. Deze won in de categorie Documentary.

Meer inspiratie