Uur van de wolf, dance or die, vlucht, dans

Het Uur van de Wolf: Dance or Die / Vlucht

De drift van vluchtelingen om te overleven. Dit is het centrale thema van de dubbele programmering van Het Uur van de Wolf op donderdag 29 maart. Dance or Die vertelt in de vorm van een documentaire het aangrijpende verhaal van een jonge danser in Syrië, die in de kunst een vorm heeft gevonden het oorlogsgeweld te trotseren. Vlucht is een onafhankelijke korte dansfilm waarin een groep Nederlanders op de vlucht slaat. Beide films gaan op 18 maart onder de noemer De Wolf Danst in première tijdens het festival Cinedans.

Dance or Die

Dance or die

Dance or Die is het levensmotto van de Syrische danser Ahmad Joudeh (27). Het staat in zijn nek getatoeëerd. "Ieder mens voert zijn eigen strijd. Mijn gevecht begon toen ik besloot danser te worden". Dans is Ahmad's leven, maar het wordt hem onmogelijk gemaakt in zijn door oorlog getroffen geboortestad Damascus. De kans om zijn geboortegrond te kunnen ontvluchten grijpt hij met beide handen aan. Sinds anderhalf jaar woont hij in Nederland en treedt hij op bij voorstellingen van Het Nationale Ballet.

Zijn verhaal wordt wereldwijd door de media opgepakt en hij treedt op in binnen- en buitenland, met grootheden als Sting en balletdanser Roberto Bolle. Toch worstelt hij met zijn nieuwe leven. Hij mist zijn familie, die nog steeds in Syrië is. Bovendien is de druk om het hier te maken groot. Welke prijs betaalt Ahmad voor zijn nieuw verkregen vrijheid? Regisseur Roozbeh Kaboly filmde Ahmad voor Nieuwsuur in 2016 en heeft hem sindsdien op de voet gevolgd. Met Dance or Die maakte hij een indringende documentaire over veerkracht en het verlangen naar autonomie.

Vlucht

Vlucht

Regisseur Wiam Al-Zabari en choreografe Krisztina de Châtel hebben beiden in het verleden hun land moeten ontvluchten. Met de korte dansfilm Vlucht maken zij invoelbaar hoe het is om je thuisland achter te moeten laten. Een groep dansers ontvlucht een typisch Hollands dorpje en vecht zich een weg, dwars door de bossen en over de duinen, richting zee. Een zoektocht naar vrijheid en veiligheid.

 

Uitzending: donderdag 29 maart om 22.55 uur bij NTR op NPO2

Herhaling: vrijdag 30 maart om 13:53 uur op NPO2 

 

Regie Dance or Die: Roozbeh Kaboly

Regie Vlucht: Wiam Al-Zabari

Choreografie Vlucht: Krisztina de Châtel

Productie: Witfilm

Meer inspiratie