bboy breaking breakdance menno van gorp red bull

B-boy Menno van Gorp voor de derde keer wereldkampioen

B-boy Menno van Gorp is voor de derde keer tot wereldkampioen gekroond tijdens de Red Bull BC One wereldfinale. Van Gorp is de eerste die drie keer wereldkampioen is.

De finale

De Rotterdammer stond op 10 november in Mumbai in de finale tegen nieuwkomer Killa Koyla. De dansers had daarvoor al veertien deelnemers achter zich gelaten en stonden tegenover elkaar in de finale. Normaal duurt een battle drie rondes. Nadat de muziek afgelopen was, begon de Nederlander opnieuw te dansen. Later zegt de danser tegen de Volkskrant: “Ik was niet zeker van mijn winst, dus ik móést nog eens laten zien wat ik kon.” Twee extra rondes volgden en uiteindelijk koos de vijfkoppige jury een winnaar: Menno van Gorp is voor de derde keer wereldkampioen.

Menno van Gorp

De dertigjarige breaker heeft al vele prijzen op zijn naam staan. In 2014 werd Van Gorp al wereldkampioen tijdens de Red Bull BC One in Parijs en in 2017 lukte hem dat in diezelfde wedstrijd in Amsterdam voor de tweede keer. Naast dansen heeft Van Gorp een trainingspakkenlijn genaamd Menno Leisure en maakt hij schilderijen.

Red Bull en breaking

De wedstrijd Red Bull BC One is de grootste breaking-wedstrijd op de wereld. Daarom worden de winnaars van BC One wereldkampioen genoemd. Sinds vorig jaar mogen er ook vrouwen meedoen aan de competitie. Dit jaar won de Russische B-Girl Kastet de prijs.

Meer inspiratie