Side A: Split into One, foto: Rahi Rezvani

NDT 1 opent nieuw dansseizoen met wereldpremières

NDT 1 opent het seizoen 2017/2018 met een dubbelvoorstelling vol wereldpremières. Het tweeluik Side A: Split into One (22 sep – 16 dec) en Side B: Adrift (5 okt – 21 dec) onderstreept enerzijds het dansante karakter van het gezelschap en anderzijds haar theatrale kwaliteiten. Met een expositie over Jiří Kylián, vanaf 22 september in het Zuiderstrandtheater, eert  Nederlands Dans Theater de meesterchoreograaf die onlosmakelijk met het gezelschap is verbonden.

Side A: Split into One - Edward Clug|Medhi Walerski|Sol León & Paul Lightfoot

 Rahi RezvaniHet programma Side A: Split into One bestaat uit drie wereldpremières waarin de kracht en poëzie van pure beweging samenkomen. Het publiek wordt getrakteerd op choreografische stemmen die illustreren dat oprechte schoonheid in dans talrijke verhalen kan vertellen.

Edward Clug creëert zijn eerste werk voor NDT 1. Hij debuteerde bij Nederlands Dans Theater met mutual comfort (2015) voor NDT 2. Voor zijn creatie Handman (2016) kreeg Clug een nominatie voor de prestigieuze Benois de la Danse. Medhi Walerski’s laatste werk voor NDT 1, Garden (2016), kreeg positieve kritieken. Zo schreef het Leidsch Dagblad: “Er schuilt een tedere grootsheid in Walerski’s gebaren die bescheiden aan de oppervlakte komen en daar een lichte schittering brengen.” Sol León en Paul Lightfoot, huischoreografen van NDT, voltooien de avond met een nieuw creatie. In hun balletten is het onderzoek naar menselijke relaties een onuitputtelijke bron van inspiratie.

SPEELDATA vr 22 t/m zo 24 sep: Zuiderstrandtheater, Den Haag, do 28 sep t/m zo 1 okt: Stadsschouwburg Amsterdam, di 10 okt: Theaters Tilburg, do 12 okt: Chassé Theater, Breda, wo 18 okt: Schouwburg Rotterdam, do 7 dec: Stadsschouwburg Utrecht, za 9 dec: Stadsschouwburg Nijmegen en za 16 dec: Stadsschouwburg Groningen.

Side B: Adrift - Gabriela Carrizo|Franck Chartier

 Rahi RezvaniHet werk van Gabriela Carrizo en Franck Chartier vereist een enorme fysieke kracht van de dansers. In het programma Side B: Adrift worden de bestaande werken The missing door (2014) van Carrizo en The lost room (2015) van Chartier gecomplementeerd met een nieuw werk van Chartier, resulterend in een trilogie die NDT’s theatrale karakter onderstreept.

In The missing door vervlecht Gabriela Carrizo fantasie en werkelijkheid en toont ze zo twee parallelle dimensies. We zijn getuige van de laatste minuten van een leven, die zich afspelen in het schemergebied tussen leven en dood. Voor The lost room ontving Franck Chartier in 2016 de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie. In het verlengde van Carrizo’s werk creëerde Franck Chartier voor NDT 1 een choreografie die laat zien hoe huidige en toekomstige gebeurtenissen van invloed kunnen zijn op het verleden, ons geheugen en ons vermogen te herinneren.

SPEELDATA do 5 en za 7 okt: Zuiderstrandtheater, Den Haag, di 10 okt: De Spiegel, Zwolle, do 12 okt: De Harmonie, Leeuwarden, wo 18 en do 19 okt: Stadsschouwburg Amsterdam, do 7 dec: Parktheater Eindhoven, za 9 dec: Parkstad Limburg Theater, Heerlen, di 19 t/m do 21 dec: Zuiderstrandtheater, Den Haag

Celebrating Kylián!

Van 22 september tot 26 november is in het Zuiderstrandtheater een multimedia-expositie over Jiří Kylián te zien in het kader van Celebrating Kylián. De geschiedenis van de 70-jarige meesterchoreograaf is onlosmakelijk verbonden met Nederlands Dans Theater. Op de tentoonstelling is een greep uit zijn rijke en voor NDT zo bepalende oeuvre van te zien. Met video’s, foto’s en een speciaal ontworpen hologram krijgen bezoekers de kans Kyliáns werk van dichtbij te bewonderen en de man achter de magie te ontdekken. De expositie is tijdens openingstijden van het Zuiderstrandtheater in combinatie met een voorstelling gratis te bezoeken. 

Meer inspiratie