Dan Karaty

Dan Karaty (1976) is een Amerikaanse danser, choreograaf, producer en tv-persoonlijkheid. Hij heeft choreografieën gemaakt voor diverse films en beroemdheden als Britney Spears en *NSYNC. Ook als jurylid voor diverse talentenshows zoals So You Think You Can Dance, The Ultimate Dance Battle en Everbody Dance Now is hij wereldwijd bekend.

Biografie Dan Karaty

Het is geen verrassing dat dansen een groot deel van Dan Karaty’s leven uitmaakt: zijn ouders, Tom en Jane Karaty, hebben beiden in Broadway-theaters op de planken gestaan. Die achtergrond in het danstheater heeft zeker afgegeven op Karaty en het werk dat hij tegenwoordig maakt, maar Karaty was niet van plan in de voetstappen van zijn ouders te treden. Zijn interesse ging vooral uit naar hiphop. Vandaag de dag is dat vooral te zien door de diverse stijlen die samenkomen in zijn choreografieën, met invloeden van Gene Kelly, Fred Astaire en Michael Jackson.

Terwijl hij studeerde aan de New York University maakte Karaty zijn dansdebuut op Broadway in de populaire dansvoorstelling Footloose, gebaseerd op de gelijknamige film uit 1984. In zijn studietijd sloot Karaty een speciale vriendschap met Wade Robson, tegenwoordig danser en choreograaf. Karaty en hij werkten vaak samen, wat ze doorzetten toen ze beiden afstudeerden. Hun samenwerking bleek de sleutel tot succes en ze choreografeerden onder andere Britney Spears’ eerste Pepsi reclamespotje en *NSYNC’s wereldtour.

Al snel daarna ging Karaty alleen verder en vond hij zijn eigen weg door te blijven werken met beroemdheden. Hij mocht Jessica Simpson aan zijn lijstje toevoegen en verzorgde de choreografie voor haar muziekvideo’s Irriresistible en Little Bit. Ook was hij artistiek leider voor haar wereldtour in 2001. Verder heeft hij met andere beroemde popartiesten gewerkt, waaronder Usher, Kylie Minogue en Justin Timberlake.

So You Think You Can Dance

Het populaire televisieprogramma So You Think You Can Dance komt oorspronkelijk uit Amerika en verscheen daar voor het eerst op de TV in 2005. Karaty zat daar vanaf het begin in de Jury. In 2008 werd Karaty gevraagd om te jureren in het eerste seizoen van de Nederlandse versie van So You Think You Can Dance.

Naast SYTYCD is er nog genoeg werk voor hem in de Nederlandse dans- en televisiewereld. Rond 2012 besloot hij naar Nederland te emigreren met zijn gezin. Tegenwoordig woont Karaty in een appartement in Amsterdam met zijn vrouw en twee kinderen. Karaty is tevens jurylid bij The Ultimate Dance Battle en Everybody Dance Now.

Choreografieën van Dan Karaty

Door de jaren heen bleef Karaty zichzelf uitdagen en ontwikkelen door mee te spelen in reclames en daar ook choreografieën voor te verzorgen. Daarnaast choreografeerde hij voor films zoals Music & Lyrics (2007), Did You Hear About the Morgans? (2009) en Disney’s Prom (2011). Voorlopig is zijn honger naar variatie nog niet gestild: Karaty wil films gaan regisseren en zich bezig gaan houden met theater, film- en televisieproducties. Daarnaast heeft Karaty zijn zinnen gezet op het ontwikkelen van een eigen Broadway-show.

Dan Karaty belandde in het ziekenhuis: ‘‘Ik werd gewoon blind wakker’’
Nieuws - 16 nov 2020

Ongeveer een maand geleden belandde het voormalige Holland’s Got Talent jurylid Dan Karaty in het ziekenhuis. Nu weten we waarom!

foto van Pixabay.com
Nieuws - 15 sep 2020

De Amerikaanse choreograaf Dan Karaty heeft twee dagen in het ziekenhuis gelegen. Hij is nu ontslagen, maar heeft nog wel pijn.

dance dance dance finale Holly Mae Brood en Soy Kroon seizoen 4 RTL 4 spieren voor spieren universitair medisch centrum utrecht
Reportage - 2 okt 2018

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zo ver. De lang verwachte finale!

Dance Dance Dance aflevering 5 Miljuschka en Londen
Blog - 24 sep 2018

Last van eerdere blessures, emotionele kandidaten en een knuffel van Igone. Dit en meer in de vijfde aflevering van Dance Dance Dance.

Dance Dance Dance Igone de Jongh Timor Steffens Dan Karaty seizoen 4 RTL 4
Blog - 18 sep 2018

Afgelopen zaterdag was de derde aflevering van Dance Dance Dance. In deze aflevering danste een van de koppels een solo en werd er een duet gedanst.

Dance Dance Dance Igone de Jongh Timor Steffens Dan Karaty seizoen 4 RTL 4
Nieuws - 9 sep 2018

Afgelopen zaterdag was de derde aflevering van Dance Dance Dance. In deze aflevering danste een van de koppels een solo en werd er een duet gedanst.

Dance Dance Dance Igone de Jongh Timor Steffens Dan Karaty seizoen 4 RTL 4
Reportage - 9 sep 2018

Afgelopen zaterdag was de derde aflevering van Dance Dance Dance. In deze aflevering danste een van de koppels een solo en werd er een duet gedanst.

Dance Dance Dance aflevering 1 en 2
Reportage - 5 sep 2018

Afgelopen zaterdag was alweer de tweede aflevering van Dance Dance Dance. Hierin werden de eerste negens gegeven maar waren ook een paar blessures.

VR-bril Dance Dance Dance
Nieuws - 21 sep 2016

Dance Dance Dance is goed van start, met een primeur: de virtual reality tv-ervaring voor thuis. Met behulp van de Dance Dance Dance-app en de VR-brillen, gratis beschikbaar in de KPN-winkels, zijn kijkers van het tweede seizoen virtueel in de studio aanwezig.

RTL, Battle On The Dancefloor
Nieuws - 20 jan 2016

De woensdagavond van RTL 5 staat vanaf nu in het teken vn het nieuwe programma ‘Battle On The Dancefloor’. De speciaal ontwikkelde dansvloer maakt het de dansers steeds moeilijker, in een afvalrace die dé danscrew van 2016 voortbrengt. 

Pagina's

Abonneren op Dan Karaty